De Hazelaar
 
 
 ( Corylus avellana   -  Gewone Hazelaar; Keltisch: knová;)
 
 

Ca. 8000 jaar geleden bedekten de hazelnootstruiken een grote deel van midden Europa.  Het klimaat was warmer en droger en daardoor was het mogelijk voor deze pionier plant om het landschap, kaal geworden vanwege de ijstijd, weer opnieuw te koloniseren. Dan, ca. 7500 jaar geleden, wisselde het klimaat en werdt vochtiger met het resultaat dat de grotere bomen, zoals de Eik, de Iep en de Lindebomen langzaam de kleinere Hazelnootstruik verdrongen. Van al de oerwouden gevuld met Hazelnootstruiken is vandaag alleen nog een ca. 50 vierkante kilometer bos in het Bialowieza nationaal park, in Polen, over, dat een gedeelte uitmaakt van de UNESCO lijst van het Werelderfgoed.  

Door onze voorouders wordt de Hazelaar als magisch en heilig beschouwt. Samen met de vlierbes beschermde hij de huizen en boerderijen en was in bijna ieder tuin te vinden. Wij kennen de Hazelaar meestal vanwege de hazelnoten die hij voortbrengt en de heksenbezems en wichelroeden die uit zijn takken gemaakt worden.

Sagen en Mythen:

De Hazelaar is een magische boom met waarzeggende eigenschappen. In de Keltische Mythologie speelde de Hazelaar een belangrijke rol als verbinding met de ander dimensionale werelden, zoals de werelden van de feeën, gnomen,kabouters, goden, geesten en voorouders. Legendes zeggen dat in bijzondere tijden, zoals de volle maan of nieuwe maan nachten, de deuren naar de anderen werelden open gaan en dat iemand, die dan een hazelaartak bij zich draagt, niet allen beschermd is voor de machten en krachten van de ander dimensionale werelden, maar deze zelfs kan opsporen, leiden en beheersen. Een tak van de Hazelaar was voor deskundigen een magische toverstaf.

Verder waren niet alleen de Kelten ervan overtuigt  dat de Hazelaar bescherming bood tegen slangen, vuur, bliksem, wilde dieren, ziektes en zwarte magie. In oude kruidenboeken en in legendes wordt vaak beschrijven hoe iemand zich met behulp van een Hazelaartak tegen slangen weren kan. In een oude tekst van de Hettieten (een antieke uitgestorven Indo-Europese volk) stond beschreven, dat een bereiding gemaakt uit bladeren en noten van de Hazelaar op een beet van een slang gelegd deze zou helen.

De Hazelaar is een van de bomen van het Keltische boom alfabet. Hier staat hij hier voor het getal 9. De Hazelaar zelfs is ook met het getal 9 verbonden, want pas in zijn 9e jaar draagt de Hazelaar vruchten. De hazelnoten zelfs waren ooit een symbool voor vruchtbaarheid en van seksuele kracht. Maar met het begin van het Christendom veranderde zich de symboliek van een symboliek van vruchtbaarheid, optimisme en blijdschap in een symboliek van ontrouw, slechte gewoonheden en verbinding met zwarte magie. Gelukkig heeft zich vandaag deze negatieve instelling tegenover de Hazelaar weer veranderd.

Voor ons staat de Hazelaar vandaag ,gelukkig weer, voor optimisme, vrolijkheid, bescherming, evenwicht, vruchtbaarheid, humor, intelligentie en diplomatie.

Helende Eigenschappen:

Als geneeskrachtige plant is de Hazelaar niet zo bekend. Wij weten alleen nog maar van de zweetdrijvende werking van de katjes en de koortsverlichtende en ontstekingsremmende werking van de bast van jonge takken. Een olie gemaakt uit geperste hazelnoten is niet alleen een smakelijke salade olie maar ook een waardevol huidolie, bijzonders bij gestreste, geïrriteerde, droge en gevoelige huid. Als huidolie werkt het ontstekingsremmend, kalmerend en bindweefselversterkend en werkt ouderdomsverschijnselen zoals plooien tegen.

 

Recepten:

Thee tegen de griep:

1 gedeelte hazelaarkatjes
1 gedeelte vlierbesbloesems

2 theelepels van deze mengeling in 1 kop kokend water en deze 10 minuten laten trekken. Werkt zweetdrijvend.

Hazelnootolie voor het gezicht:

50 ml hazelnootolie
50 ml Jojoba olie
10 druppels etherische mirre olie
2 druppels etherisch rozen olie
5 druppels etherisch helichrysum

Schud alle ingrediënten in een donkere fles. Deze olie heeft een huid voedende en glad makende werking. Het werkt bijzonder goed op de gevoelige, gespannen huid om de ogen heen.

Zwangerschapsolie:

100 ml hazelnootolie
10 ml tarwekiemolie
10 druppels etherische rozengeranium olie

Alle ingrediënten goed met elkaar vermengen. Werkt preventief tegen striae.

Een keer per dag de buik ermee inwrijven.

Hazelnoot likeur:

500 gram hazelnoten (het best van verse oogst)
1 ½ liter Brandy
1 kaneelstokje
5 hele kruidnagels
1 vanillestokje, opengesneden
350 gram suiker of honing

De nootjes klein hakken en in een brede fles doen; de specerijen erbij doen en met de Brandy overgieten. Sluit de fles goed en zet deze 3 weken bij een warme plek (het beste in de zon). Zeef. Kook de suiker of honing in ¾ liter water, voortdurend roerend, tot siroop dikte samen. Koel af en meng samen met de notenalcohol. Zeef door een koffiefilter of zeef en giet dit dan in flessen. Laat nog 4 weken lang in de kelder of een andere donkere, koele plek rusten.

Ondanks dat ik mijn uiterste best hebben gedaan de informatie zo goed mogelijk uit te zoeken en over te brengen, kan ik niet aansprakelijk gesteld worden voor enige schade die voortkomt uit het gebruik van geneeskruiden of kruidenrecepten hier vermeld op mijn site.
Het zijn en blijven nog altijd geneesmiddelen en kunnen bij verkeerd gebruik schadelijk en zelfs dodelijk zijn. Experimenteer nooit met geneeskruiden als u niet weet wat u doet.
Hou kruiden uit de buurt van kinderen en bewaar ze goed afgesloten in potten op een koele en donkere plaats.
Gooi geneeskrachtige kruiden weg als ze langer dan 12 maanden staan, ze zijn dan hun meeste geneeskracht kwijt.
 
Boodschap:

" Vertrouw in mijn advies en je zult nooit verdwalen of van je levenspad afkomen. Ik vertegenwoordig de wijsheid van de voorouders en kan je helpen de grenzen van de werelden te overschrijden en contact te maken met de wezens die hier thuis zijn.”
 
Symboliek
 
Licht:   
optimistisch; vrolijk; beschermend; evenwichtig; intelligent; gastvrijheid; humor; vruchtbaarheid; diplomatisch

Donker:   
altijd de eerste willen zijn; het gevoel hebben om minder goed te zijn dan de anderen; cholerisch; wellust

Element:   
vuur; lucht

Energetisch:   
2e; 3e; 4e en 6e Chakra 

Planeet:    
Venus; Zon; Mars

Seizoen:    
lente; zomer; winter

Rune:       
Mannaz; Dagaz; Eihwaz

Kwaliteiten:    
opsporen van aardstralen, ertslagen en waterbronnen; verbinding en contact met de wereld van de elementair wezens; contact met de wereld van de doden

Lichamelijk:   
urinewegen; prostaat; zweetafdrijvend; long

Persoonlijk:   
brengt goede dromen; beschermer tegen donkere krachten van de andere dimensies;

Affirmatie:   
" Liefde en optimisme gaan hand in hand.”
" Ik volg NU mijn levenspad met liefde en optimisme.”