De Kastanje

 

Aesculus hippocastnum – Paardenkastanje of Wilde Kastanje

Castanea sativa– Tamme Kastanje

Er zijn twee soorten van Kastanjes die beiden tot de meest bekende bomen behoren. Hoewel de wilde en de tamme kastanje vaak met elkaar verward worden, behoren zij tot verschillende families. De wilde kastanje (Paardenkastanje) hoort tot de familie Aesculus, de tamme kastanje behoort tot de beukenfamilie.

Let op, de kastanjes van de Wilde Kastanje zijn niet eetbaar, behalve naar een extensieve bewerking, zoals genoemd van de Noord-Amerikaanse Indianen. Die van de Tamme Kastanje wel!
Als je problemen heeft om de verschil tussen de twee te herkennen. Van oktober tot en met december kan je tamme kastanjes bij natuurvoedingswinkels, Turkse winkels en goed gesorteerde supermarkten vinden. Veilig is veilig!

Allebei de bomen zijn heel bijzonder en het waard om afzonderlijk bekeken te worden. Ik begin met de wel meest bekende van de twee, de Paardenkastanje of Wilde Kastanje, die we werkelijk overal tegenkomen, in tuinen en langs wegen tot in parken en bossen.

Deel 1:

De Paardenkastanje of Wilde (Witte) Kastanje
(Aesculus hippocastum)


Als je nog nooit onder een Paardenkastanje hebt gestaan wil ik je dat heel erg aanbevelen. De liefdevolle energie, die deze boom uitstraalt, is als een warme omarming van een engel. Deze boom is een van de vertegenwoordigers van totale harmonie, inzicht, rechtvaardigheid en standvastigheid. Hij staat voor alles wat kracht en schoonheid aan het leven schenkt.

Ofwel de Kastanje oorspronkelijk uit Noord Griekenland en Albanië komt is zij nu in bijna heel Europa thuis. In 1576 zou het zaad van de eerste Kastanje in Wenen geplant zijn. In 1608 werd het eerste exemplaar in Nederland geplant. Dit was in de Hortus Botanicus van Leiden. Vanaf het zeventiende eeuw werd de Paardenkastanje vooral als sierboom in kasteeltuinen, grote parken of in brede lanen aangeplant.

De Paardenkastanje houdt van vochtige, schaduwrijke plekjes. Deze indrukwekkende boom kan tot 30 m hoog worden. Het bijzondere aan deze boom zijn de grote, handvormige bladeren, die 10 tot 25 cm groot worden kunnen.

2 jaar oude Paardenkastanje in mijn tuin
Maar niet alleen de bladeren zijn indrukwekkend, ook de bloesems, die met zo’n 100 wit-roze bloementjes, rechtop staan en deze boom van april tot mei met een massa van kleurige bloesemkaarsen laat stralen.
Met zijn naar boven wijzende takken, zijn grote bladeren en indrukwekkende bloesems is de Paardenkastanje in Duitsland de lievelingsboom van vele Biergärten. De kroon is breed en gewelfd als een hele grote koepel, die veel schaduw geeft.

Een bijzondere eigenschap van de bloesems is dat ieder bloesemkaars uit vele mannelijke bloesems bestaat, maar dat zich ook enkele tweeslachtige bloesems en enkele verstopte vrouwelijke bloesems ertussen te vinden zijn. Het is een mengeling uit verschillende geslachten van bloesems aan een enkele bloesemkaars. Voor een succesvolle bestuiving zijn grote aantallen bijen en hommels nodig.

De vruchten (kastanjes) zijn van september tot oktober te oogsten. Zij zitten verborgen in stekelige bollen, die na rijping van de boom vallen en openspringen. De kastanje is een meester in het weven van ‘Glamour’. (‘Weaving glamour’ is een vorm van Shapeshifting die inhoud dat door het gebruik van magie dingen om je heen anders schijnen als zij zijn) De kastanjes in de opengesprongen bollen schijnen glanzend bruin, zoals gepolijst Mahonie. Maar als je de kastanjes thuis uit je tas haalt, komt de teleurstelling. Zijzijn al hun glans kwijt geraakt en liggen dof in je handen. Maar het zijn net deze vruchten die de Paardenkastanje zo waardevol maken. Voor de herten en ander wild zijn de kastanjes gezond en voedzaam voer. Voor de mens zijn zij niet verteerbaar. De hoge inhoud van bitterstoffen en tannine maken de smaak bitter en samentrekkend.

In Amerika hebben de Indianen al lang geleden een manier ontwikkelt om deze bitterstoffen en tannineuit de vrucht te verwijderen. Deze bijzondere vorm van verwerking stelde hun in staat de bewerkten kastanjes te gebruiken in brood, pannenkoeken en soepen.De Indianen legden de kastanjes in een met hete stenen gevuld hol in de grond, die zij met bladeren, hete as en kleine takken afdekten en tenminste een dag lang lieten garen. Daarna werden de kastanjes uit het hol verwijderd en met een vijzel verpletterd. Hierna legden de Indianen de kastanjes in een dicht gevlochten mand en plaatsten deze 4 dagen lang in vloeiend water. Uiteindelijk werd het kastanjemengsel op korfboordjes uitgesmeerd en in de zon gedroogd.

Onze voorouders hadden ook een manier gevonden om de kastanjes te gebruiken. Zij gebruikten de kleingesneden kastanjes in plaats van hop in het bierbrouw proces, waardoor men door de fermentatie een Brandwijn creëerde. Ook als vervanger van koffie gebruikten onze voorouders de kastanjes. Deze werden hiervoor op dezelfde manier bewerkt als de eikels.

Een ander gebruik van deze kastanjes door onze voorouders was in de boekbinderij. Boekbinders maakten uit kastanjes een lijm. Deze lijm werd ook gebruikt om tapijten op te hangen. Omdat de kastanjes zo bitter waren werden deze niet aangevreten door maden en insecten.

Meel uit kastanjes gemaakt werd gebruikt als wasmiddel voor ruwe en gescheurde handen naar het werk. Olie en vet vlekken aan de handen van bijvoorbeeld het repareren van auto’s en fietsen konden met behulp van kastanjemeel heel goed verwijderd worden. Hiervoor werden de gedroogde kastanjes in een koffiemolen verpulvert en dan met een beetje water in de handen gekneed. Met de zo gecreëerde pap konden zij de handen goed reinigen.

Ook de was kan met behulp van kastanjes goed schoon worden. Voor het wassen van was kook je 1 liter water met 4 eetlepels kastanjemeel of grof verpletterde kastanjes. Als er geen zeep ter beschikking is kan dit aftreksel ook voor het reinigen van het lichaam gebruikt worden.

De Paardenkastanje heeft haar naam niet voor niets. Turkse paardenknechten uit de middeleeuwen gebruikten de kastanjes als geneesmiddel voor paarden met hoest, bronchitis of longaandoeningen. Ze mengden de kleingemaakte kastanjes onder het voer. Later kwam deze aanwending ook naar hier toe.

Onze voorouders waardeerden de Paardenkastanje vanwege haar samentrekkende en ontstekingsremmende eigenschappen. De actieve stoffen werken uitwendig aangewend sterk op de bloedvaten. Onze voorouders gebruikten kompressen, baden en zalven uitwendig bij doorbloedingsstoornissen, aambeien, kramp, verstuikingen, bloeduitstortingen en jicht. Ook bij wintervoeten- of handen kondenonze voorouders goede resultaten behalen.

Vroeger droegen de mensen vaak drie kastanjes bij zich als bescherming vooral tegen reuma en artritis. Ook vandaag dragen mensen nog een kastanje in hun broekzak omdat ze last hebben van stijve spieren en aambeien. Ondanks dat de kastanjes niet op de plek van de klacht zitten, hebben ze het vermogen om door te stralen naar de plek waar de klacht zit. Probeer het gewoon een keer uit!

Een inwendige aanwending van de Paardenkastanje is alleen als verdunt homeopathisch middel of als Bachbloesemremedie aangeraden en dan alleen onder begeleiding van een Homeopaat of Bachbloesem therapeut.

De Paardekastanje als Bachbloesemremedie:

Er zijn twee Bachbloesem remedies op basis van de Paardenkastanje. De eerste is "Chestnut Bud” van de knoop gemaakt. Deze remedie helpt mensen makkelijker te leren en niet telkens dezelfde fouten te maken. De tweede remedie is "White Chestnut” die zowel helpt de gedachtenstroom onder controle te krijgen en zo problemen op te lossen, en ook gemoedsrust en een heldere geest geeft. In plaats van piekeren en malende gedachten komt het vertrouwen in een goede afloop van de dingen.

In 2008 wordt de Paardenkastanje van de ‘Studienkreis Entwicklungsgeschichte der Arzneipflanzenkunde‘ aan de universiteit Würzburg als "Medicinale Plant” van het jaar gekozen, vanwege haar eeuwenlang gebruik als geneeskrachtige plant. De geneeskrachtige werking van deze plant is inmiddels goed onderzocht geworden en de conclusie van deze onderzoeken bevestigde het feit dat de zaad van de Paardenkastanje bijzonder goed werkt bij vaataandoening, zoals spataderen, krampen en zware benen.

De helende eigenschappen van de Paardenkastanje zijn talrijk.

Eigenschappen:
 
antibacterieel
bloedstillend
bloedreinigend
ontstekingsremmend
krampoplossend
slijmlozend
haargroei stimulerend
pijnremmend
samentrekkend
 
Ruimte van toepassing:
 
koorts
verkoudheid
kinkhoest
versterkend voor de bloedcirculatie
arteriosclerose
diarree
maagkrampen
leverzwakte
reuma
jicht
ischias
eczeem
aambeien
krampen in de benen
zware benen
gezwollen benen
open benen
aderontsteking
spataderen
zonnebrand
geïrriteerde huid
 

Recepten:

Thee tegen hoest:

-  1 theelepel gedroogde bloesems

-  1 kopje kokend water

-  5 minuten laten trekken

-  haal de bloesems uit het water

-  zoeten met honing als nodig

Drink 2 tot 3 kopjes per dag.

Tinctuur tegen reuma (‘Rheumageist’)

-  2 delen verse Paardenkastanjebloesems

-  1 deel adelaarsvaren wortelen

-  Jenever of Wodka, afhankelijk van de hoeveelheid van kruiden

Verwijder de verse bloesems van de stengel. Spoel en snij de wortelen van

de adelaarsvaren klein. Meng allebei met elkaar en vul een pot totdat

het half vol is. Vul het glas met de alcohol en sluit goed af. Zet de pot op een

warme plek (het beste is een venster naar het zuiden toe) en laat dit 3 weken lang

staan. Schud het glas af en toe. Naar drie weken filter de tinctuur en vul de vloeistof

in een donkere fles.

Alleen uitwendig te gebruiken! 

De pijnlijke plekken met het vloeistof goed inwrijven en masseren.

Vruchtenbad tegen reuma en doorbloedingstoringen:

-  ½ emmer kastanjes klein snijden en gedurende een nacht in water laten weken.

-  De volgende dag de kastanjes in een pot korte tijd koken

-  De kastanjes uit het water verwijderen en aan het badwater toevoegen

-  Goed omroeren

Kastanjeolie:

-  10-12 verse kastanjes klein snijden en met een vijzel vermalen

-  vul deze in een pot met schroefdeksel

-  giet 1 liter olijfolie erover

-  laat dit gedurende 10 dagen bij kamertemperatuur staan

-  zeef

-  voeg 20 druppels etherische citroenolie en 20 druppels  etherische cipresolie toe

-  vul dit in donkere flessen

Gebruik uitwendig als massage olie te gebruiken als versterking van de aderen.

Een sprookje over de Paardenkastanje:


Het is misschien wel 2500 jaar geleden dat er diep in de binnenlanden van Turkije een kudde verzwakte, wilde paarden rondzwierf. Geen man zou deze zieke paarden bejagen voor het vlees.
Een vrouw zag ze drinken bij een waterpoel en liep op hen af. Ze was een vrouw, die niet alleen in de zielen van de dorpelingen kon kijken, maar ook in die van dieren. De mensen waren daarom bang voor haar, sommigen noemden haar een heks.
Zonder geluid sprak ze met de zieke paarden: "Blijf hier wonen, wij geven jullie eten en jullie zullen genezen. In ruil vraag ik de sterke dieren onze lasten te dragen.”
De paarden stemden toe en genazen.

De kleine kudde groeide uit tot een grote groep sterke paarden die goederen en mensen naar verre bestemmingen bracht. De vrouw en haar man verwierven aanzien en rijkdom.

Op een dag stierf de vrouw en de paarden werden ziek, ze zweetten, hoestten en waren benauwd. Hoe goed de man ook voor hen zorgde, langzaam verzwakte het ene na het paard.
De man besprak zijn zorgen met zijn vier grote zonen. Zijn dochtertje, een nakomertje, had zich in de hoek van de donkere tent verstopt. Ze hoorde dat de zonen in verre streken hulp moesten zoeken en ieder kreeg hiervoor een zak goud.
In de lente reed de eerstgeboren zoon naar de grote tempel, ver weg. Tien dagen achtereen bad hij en hij offerde de zak goud.
Bij de paarden veranderde niets.
In de hete zomer reed de tweede zoon naar het gevaarlijke hooggebergte, waar op de flanken van de hoogste berg een tovenaar woonde. Hij smeekte de tovenaar hen te helpen en gaf zijn zak goud.
Bij de paarden veranderde niets.
Die herfst kreeg de derde zoon een droom waarin hem werd verteld dat hij een monster moest doden en diens bloed zou de paarden redden. Van het goud kocht uit de beste wapens. Samen met zijn jongere broer doodde hij het monster.
Bij de paarden veranderde niets.
Vele paarden stierven en het gezin verloor haar fortuin. De mensen werden bang voor de vreemde familie waar een doem op leek te rusten.

Die winter besloot het meisje, hoewel nog maar 10 lentes oud, zelf hulp te gaan zoeken. Met een stuk brood en een zak water verliet ze ’s morgens stilletjes de tent en liep de hele dag door de heuvels tot ze ’s avonds op een helling in een bos tegen een boom in slaap viel. Vroeg in die nacht schoot ze wakker van een ijselijke kreet en zag nog net dat een heks uit de boom vloog. Angstig verstopte ze zich in een holle boom en toen ze de volgende dag ontwaakte, keek ze recht in de ogen van een grote uil. De uil straalde zoveel gezag uit, dat ze ging zitten en het verhaal vertelde over de rampspoed. "Ik heb je moeder gekend, lieve kind” sprak de uil. "de oplossing van je probleem ligt hier. Let goed op.” De uil sloot zijn ogen en bleef onbeweeglijk zitten.
Op dat moment viel er uit de boom een blad op haar voeten. Gedachteloos speelde ze met het blad. Plotseling zag ze dat het einde van de bladsteel de vorm had van een paardenvoet. Ze klom in de oude boom en zag dat op de plaatsen waar de bladeren waren afgevallen, paardenhoeven gedrukt stonden. Dit was een paardenboom! Midden in de boom ging ze op een dikke tak zitten en zei: "Boom, luister, je bent een paardenboom, ik zie overal paardenhoeven op je takken. Alleen jij kunt me helpen!”
   
Ze vertelde het verhaal van de paarden. Er viel iets hards op haar hoofd, en nog een en nog een, de boom  regende plotseling stekelige bolsters! En niet alleen uit haar boom, uit alle bomen in het bos vielen stekelige noten. "Dat moet de oplossing zijn,” dacht ze, "maar wat moeten de paarden met die stekelige noten?” Snel klom ze naar beneden en danste tussen de bomen door en riep: "Dank je wel, dank je wel, maar vertel me wat ik hiermee moet doen?” Toen zag ze dat een aantal van de stekelige bolsters open barstten.
De vader en zijn zonen waren vreselijk ongerust en zochten het meisje. Ze hoorden haar roepen in het dal en dichterbij gekomen zagen ze haar dansen. ”Deze boom heeft de oplossing gegeven! Kijk!” en ze liet de glanzende bruine zaden zien. "Deze grote zaden moeten de paarden eten om beter te worden.”
En zo geschiedde. Sindsdien geven Turkse paardenhouders aan zwetende, hoestende, kortademige paarden deze kastanjes. En omdat ze zo goed voor paarden zijn, eten zwangere merries ze ook, waardoor de veulens sterk ter wereld komen.
(Dit sprookje wordt gevonden op de website van natuurverhalen.nl; een site waard om even naar te kijken!)

Deel 2:

De Tamme Kastanje


(Castanea sativa)

Ofwel de wilde en de tamme kastanje vaak met elkaar verward worden, horen zij niet tot hetzelfde plantengeslacht. De Tamme Kastanje behoort eigenlijk tot de beukenfamilie. De Wilde Kastanje hoort bij de familie van de Aesculus. Als je iets leest over eetbare kastanjes, dan gaat het altijd over de tamme kastanje.

De bladeren van de Tamme Kastanje zijn, anders dan die van de wilde kastanje, langwerpig en getand. Ook de vruchten van de Tamme Kastanje zijn anders dan die van de wilde. Tamme kastanjes hebben een bolster met veel lange, fijne, nogal ‘harige’ stekeltjes (de stekels van de wilde kastanje zijn echt hard), zoals een egel. In de bolster zitten soms wel tot drie noten, die niet helemaal rond zijn, maar een platte kant en een puntje met een wit pluimpje hebben.

De Tamme Kastanje groeit voornamelijk in een niet te koud, vochtig klimaat en is een inheemse boom in bijna geheel Europa. Hij groeit vaak op berghellingen en houdt van een goed doorlatende meestal zure bodem. 

De energie van de Tamme Kastanje voelt zachter, beschermend en vrouwelijker  aan dan die van de wilde kastanje. De Tamme kastanje luistert altijd naar wat je hem verteld. Hij is een sociale boom en uiterst begripsvol. Hij geloofd in de waarheid en goede oplossingen, ook al schijnen deze soms erg rigoureus. In ieder geval verteld hij je altijd de waarheid. Als je ergens ‘schoon schip’ mee wilt maken, is de Tamme Kastanje de juiste boom om je ermee te helpen.

Zoals het gebruik van de wilde kastanje is het gebruik van de Tamme Kastanje al heel oud. Al duizenden jaren werd de kastanje al gepoft, geroosterd, gestampt, gekookt, gemalen, gepureerd of rauw gegeten.

De kastanjes zijn niet alleen zeer voedzaam, vooral tijdens de winter, maar hebben ook een reinigende en laxerende werking op het lichaam. Onze voorouders gebruikten de Tamme Kastanje bij verstoorde stoelgang,bronchitis, diarree en reumatische aandoeningen.

Ook als een van de Bachbloesemremedies  heeft de Tamme Kastanje zijn plek gevonden.

Een leuke informatie: In Lyon, Frankrijk, werd de eerste ‘nougat’ gemaakt van kastanjes, honing en karamel.

Tip: Wil je weten of de (tamme) kastanjes nog goed genoeg zijn om op te eten? Doe ze dan in een kom water. Als ze boven komen drijven zijn ze uitgedroogd of uitgehold door insecten en niet meer goed. Zinken ze naar de bodem dan kun je ze opsmullen!


 
 
De Tamme Kastanje als Bachbloesemremedie:
 
Als Bachbloesemremedie is de Tamme Kastanje als Nr. 30 Sweet Chestnut bekend.  Sweet Chestnut wordt gebruikt bij verlies van vertrouwen in het hogere zelf. In deze toestand is men heel vertwijfeld, ziet geen uitweg meer en voelt zich hulploos en in zijn/haar bestaan bedreigt. Deze toestand is ook bekend als de ‘donkere nacht van de ziel’. Een mens in een Sweet Chestnut toestand is geestelijk en emotioneel aan het einde. Hij/zij weet niet meer hoe het verder gaat en heeft het einde van wat ze aan kunnen bereikt. Ondanks deze kwalen probeert hij/zij weerstand te bieden en zijn/haar vertwijfeling voor anderen te verbergen, wat alle nog overgebleven kracht kost. Sweet Chestnut geeft de mens de mogelijkheid om uitwegen voor deze situatie te vinden. Men krijgt de kracht om deze toestand te overwinnen en krachtiger eruit te komen.  

Sweet Chestnut kan bij alle ziektes die met vertwijfeling en hopeloosheid verbonden zijn, zoals depressies, zware of terminale ziektes en instortingen aangewend worden.


Recepten

Poffen of roosteren:

Ofwel je de tamme kastanjes meteen nadat je hun van hun bruine schil ontdaan hebt kan eten, smaken ze nog beter gepoft, geroosterd of gekookt.
Zet met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Leg ze daarna ca. 15 minuten in een tot 200 ° C  voorverwarmde oven, tot de schil openbarst.
Pel de kastanjes als ze nog warm zijn, dan gaat het minder lastig. Het kan zijn dat er een vliesje achter blijft. Dit vlies mag blijven zitten, maar heeft een wat bittere smaak. Voor een minder bittere smaak verwijder je het vlies.

Je kan de kastanjes ook in een pan doen met een klontje boter en op een matig vuur roosteren totdat de schil openbarst.

Een derde manier is om de kastanjes 10 minuten in een pan met water te laten koken.

Kastanjes smaken lekker bij wild en wintergroenten, zoals rode kool en spruitjes. Kastanjes kunnen ook verwerkt worden in toetjes en taarten vanwege hun zoetige smaak.
 
Gepofte kastanjes uit de vuurkorf of op de BBQ:

Snij de kastanjes kruiselings in aan de bolle kant zodat ze niet ontploffen tijdens het poffen. Verpak ze in aluminiumfolie, maak er een plat pakket van, geen klomp.
Stook de vuurkorf of BBQ flink op, wacht tot de vlammen verdwenen zijn en leg het pakje kastanjes op de gloeiende resten. Laat ze ongeveer 20-25 minuten liggen.
Draai het pakket elke 5 minuten om.
 
Thee: (bij bronchitis of kinkhoest)

5g gedroogde bladeren
Overgieten met 250 ml kokend water en 5 minuten laten trekken.
Verwijder de bladeren en drink als thee.

Kastanje-puree:

1,5 kg kastanjes van de Tamme Kastanje
(van oktober tot en met december kan je de kastanjes van de Tamme Kastanje in goed gesorteerde supermarkten en natuurvoedingswinkels kopen.)
50 ml slagroom
7,5 deciliter melk
50g boter

Was de kastanjes en gooi de drijvende weg.
Kruis de kastanjes met een scherp mes. Breng een pan met water aan de kook en kook de kastanjes 10 minuten. (Haal de kastanjes uit het water en verwijder de schil zolang de kastanjes nog warm zijn. Leeg de kastanjes in een pan, schenk de melk
over en  breng dit langzaam aan de kook.
Laat 5-10 minuten zachtjes koken. Giet de melk af (je kan een beetje melk bewaren voor later) en pureer de kastanjes met de staafmixer of in de keukenmachine.
Voeg slagroom en boter toe en meng alles goed.
Je kan nog zoveel van de bewaarde melk toevoegen tot dat de puree een smeuïge dikte heeft gekregen. (Lekker met spruitjes, rode kool of wildgerechten)

( Uit ‘MijnReceptenboek.nl; gemaakt door Azuro)

Kastanje-soep:

20 verse kastanjes
1 liter bouillon
30 gram boter
20 gram bloem
deciliter room
nootmuskaat

Was de kastanjes en gooi drijvende weg.
Kook de kastanjes ca 10 minuten in bouillon, schil ze en kook ze vervolgens in ca. een half uurtje gaar in de bouillon.
Voeg 20 gram boter toe en los deze op.
Voeg onder voortdurend roeren de bloem toe tot een licht gebonden soep is ontstaan.
Haal enkele kastanjes uit de soep en wrijf deze tot puree.
Voeg ze weer aan de soep toe en roer even goed door.
Als laatste de room en de rest van de boter toevoegen en even doorroeren (Let op: niet meer koken!).

Op smaak maken met de nootmuskaat.

( Uit ‘MijnReceptenboek.nl; gemaakt door Azuro)
 
Ondanks dat ik mijn uiterste best hebben gedaan de informatie zo goed mogelijk uit te zoeken en over te brengen, kan ik niet aansprakelijk gesteld worden voor enige schade die voortkomt uit het gebruik van geneeskruiden of kruidenrecepten hier vermeld op mijn site.
Het zijn en blijven nog altijd geneesmiddelen en kunnen bij verkeerd gebruik schadelijk en zelfs dodelijk zijn. Experimenteer nooit met geneeskruiden als u niet weet wat u doet.
Hou kruiden uit de buurt van kinderen en bewaar ze goed afgesloten in potten op een koele en donkere plaats.
Gooi geneeskrachtige kruiden weg als ze langer dan 12 maanden staan, ze zijn dan hun meeste geneeskracht kwijt.
 
Boodschap:
 
" Ik ben je rots in de branding. Ik help je om rechtvaardig en objectief te blijven in je leven en ik zal je helpen om je problemen met wijsheid en evenwicht op te lossen. Betere tijden zijn nu aangebroken voor je in je leven.”
 
Symboliek
 
Licht:   
inzicht; rechtvaardigheid; standvastigheid; kracht en schoonheid; harmonie; wijsheid; respect; hulp; grootmoedig

Donker:   
flegmatisch; cholerisch; zichzelf vergeten; broedend 

Element:   
vuur; aarde

Energetisch:    
1e; 3e; 4e en 7e Chakra

Planeet:   
Zon; Saturnus

Seizoen:   
zomer; herfst

Rune:       
Ansuz; Thurisaz

Kwaliteiten:
   
helpt bij geïrriteerde huid en brandblaren; helpt bij zonnebrand; slijmlossend;uiterlijk als olie bij reuma; goed voor de doorbloeding  

Lichamelijk:   
huid; gewrichten; spieren; longen en bronchiën; bloedvaten; aambeien; lever

Persoonlijk:   
vertegenwoordiger van totale harmonie; staat altijd met raad en daad bij je      

Affirmatie:   

" Ik leef mijn leven vol inzicht en rechtvaardigheid.”
" Met rechtvaardigheid en standvastigheid bereik ik mijn doelen.”