To the power animals:
 

 
From the beginnings of time you have been at our sides,
as friends and teachers, companions and guides;
Your wisdom and knowledge has helped us to see,
Who we are at the moment, and who we have the potential to be;
And why we are where we are, and do what we do,
All of which we can learn, if we just listen to you;
Yet sometimes we listen, but do not understand,
The messages you’re trying so hard to send;
It is not that we don’t want to, because we want to, we do;
It’s that we have lost our contact with the wisdom in you; 
Yet you don’t give up on us, you just try again and again,
To send us your messages as clear as you can;
These messages are to wake up and remember who we used to be,
To spread our wings and fly in order to really be free;
To re-connect ourselves with Below and Above;
And for these messages we want to thank you with all of our love.  
Wat zijn krachtdieren?

Krachtdieren zijn beschermgeesten in de vorm van dieren. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk de hoofdkracht verbinding van alle sjamanen. Iedereen van ons heeft meerdere dieren als helper, beschermer en begeleiders in onze dromen en visioenen. In vele opzichten is ons eigen krachtdier de drager van onze persoonlijke kracht, die het ook voor ons bewaard.

Bepaalde dieren blijven een leven lang bij een persoon, terwijl andere komen en gaan als het de situatie ten goede komt. Deze dieren komen alleen om ons bij de oplossing van een bepaald probleem of een bepaalde situatie te helpen, of om een nieuw potentieel in ons op te wekken. Ook zijn krachtdieren machtige bondgenoten, die bij bezoeken in de onderwereld bescherming en hulp bieden. Daarom raad ik aan om als eerste een krachtdier te vinden, voordat je je zoektocht voortzet. Zo heb je een gids die je veilig door de onderwereld geleidt.

Hoe herken je je krachtdier?

Alle dieren kunnen krachtdieren zijn. Misschien voel je je al lang tot één bepaald dier aangetrokken. Natuurlijk wensen de meesten zich een groot, krachtig dier als krachtdier, zoals bijvoorbeeld een wolf, een beer of een adelaar. Maar het zijn meestal de kleinere dieren die als grote krachtdieren naar voren komen. Wees dus niet bang voor het idee, dat je eigen krachtdier een muis of een mier kan zijn. Als je dit niet wil inzien, onthoud je je misschien van een grote kracht en leg je jezelf grenzen op. Toen zich een mier als een van mijn krachtdieren ontpopte, was ik eerst teleurgesteld. Mieren waren voor mij kleine onruststokertjes die mijn keuken onveilig maakten en ook nog eens beten. Toen besloot ik om de mieren nader te onderzoeken en ontdekte dat de mieren symbool staan voor werk en industrialisatie. Zij leren ons te bouwen en de architect te zijn van ons eigen leven. De mier is in staat om vele malen zijn eigen gewicht en grootte te dragen. Dit geldt ook voor de persoon die in de mier zijn krachtdier heeft gevonden. Deze persoon is sterk genoeg om alle problemen en lasten, die het leven je toegooit, makkelijk te dragen. Daarom, onderschat nooit de kracht van een klein dier.

Voor mij heeft ieder mens tenminste 9 krachtdieren op een tijd. Ik deel deze dieren op in de dieren van de ' binnen cirkel' en de dieren van de 'buiten cirkel'. De dieren van de 'binnen cirkel' zijn de dieren die vanaf je geboorte bij je zijn en die je laten zien welke krachten je in deze leven ter beschikking staan. De binnen cirkel bestaat uit het krachtier van de rechterkant, de linkerkant, beneden, boven en binnenin.
NOORDEN:


Het krachtdier van het noorden geeft wijze raad en herinnert je eraan wanneer je moet spreken en wanneer je moet luisteren. Het herinnert je er ook aan om elke dag dankbaar te zijn voor elke zegening.

Sleutelwoorden:

Leraar
Adviseur
Wijsheid

OOSTEN:

Het krachtdier van het oosten leidt je naar je grootste spirituele uitdagingen en bewaakt je pad naar verlichting.

ZUIDEN:

Het krachtdier van het zuiden beschermt het kind in je en herinnert je eraan wanneer je nederig moet zijn en wanneer je moet vertrouwen, zodat onschuld in evenwicht zal zijn in je persoonlijkheid WESTEN: Het krachtdier van het westen leidt je naar je persoonlijke waarheid en innerlijke antwoorden. Het toont je ook de weg naar je doelen.

WESTEN:

Het krachtdier van het westen leidt je naar je persoonlijke waarheid en innerlijke antwoorden. Het toont je ook de weg naar je doelen.


Er zijn diverse goede boeken verkrijgbaar, die preciezer over het thema krachtdier en zijn bedoeling handelen. Ik wil jullie mijn lievelingsboek voorstellen: ‘De boodschap van de krachtdieren’ van Ted Andrews, en de medicijnkaarten van Jamie Sims. Ook zijn er enige websites die zich met dit thema bezighouden. De beste manier om je eigen krachtdier te leren kennen is het eigenhandig onderzoeken van de kenmerken. Waar leeft het? Wat eet het? Welke dieren zijn zijn prooi? (Deze dieren zijn het ook waard om te bestuderen). Wat zijn zijn karakteristieke kenmerken? Al deze vragen geven antwoord daarop, wat het dier voor jou betekent en wat het je wilt zeggen. Zouden er nog aanvullende vragen opkomen, kun je je te allen tijde met mij in verbinding stellen en ik zal graag proberen je vragen te beantwoorden.

Persoonlijk heb ik meerdere krachtdieren met die ik de eer heb om samen te mogen werken. Het meest interessantste daaraan is, dat deze dieren tegelijk veranderen met de traditie waarin ik werk. Als ik met de traditie van de Andes werk, is de jaguar mijn constante begeleider. Zo gauw als ik echter met de Noord-Amerikaanse traditie begin, wisselt hij zich af met de wolf en de beer. In de Indonesische traditie ontmoet ik een wildzwijn, dat mij helpt met mijn problemen.

Heb je eenmaal je krachtdier gevonden, eer het door afbeeldingen ervan op te hangen, dingen die je met het dier in verbinding zet te verzamelen en het dier te observeren en te bestuderen. Een van mijn vaste begeleiders is de kraai. Om hem te eren heb ik uit gevonden veders een vederwaaier gemaakt waarmee ik mijn huis van negatieve energie reinig (zie: smudging onder werktuigen van een sjamaan). Ook voeder ik de kraaien zo vaak als mogelijk en praat met hun. Zo ben ik altijd lichamelijk alsook spiritueel met hun verbonden.Hoe vind je je eigen krachtdier? Er zijn verschillende manieren om je eigen krachtdier te vinden. Iemand met ervaring in sjamanisme kan een krachtdier voor je uit de onderwereld halen. Je kunt ook zelf een reis maken om een krachtdier te vinden. Ook in dromen en meditaties kun je een krachtdier tegenkomen.

Hier zijn twee oefeningen, die je helpen om je eigen krachtdier te vinden:

Oefening1:


Als je s`avonds naar bed gaat, ontspan je en laat je gedachten om dieren heen cirkelen. Probeer afstand te bewaren. Concentreer je niet op één bepaald dier. Laat dit alles als in een droom gebeuren en laat de beelden vanzelf aan de oppervlakte komen. Als bepaalde dieren naar je toe komen, laat dan los, zonder je op hen te concentreren. Je zult bemerken dat het ene beeld naar het andere voert, en dat je fantasie deze tot verschillende scènes zal gaan bijeenvoegen. Dat is goed. De bedoeling is dat je met beelden van dieren in slaap valt. Sommigen zullen direct al in de eerste nacht sterke dromen hebben en contact maken met allerlei wezens en creaturen. Voor anderen zal dit proces wat langer duren. Als je moeilijkheden hebt om je dromen te kunnen herinneren kan het lijken alsof niets gebeurt. Maak je hierover geen zorgen. Het duurt misschien wat langer, maar ook voor jou zal het functioneren. Mocht je over veel verschillende dieren dromen, ook dat zal zich veranderen. Je zult een punt bereiken dat je elke nacht over hetzelfde dier droomt. Je zult ook ervaren dat je overdag een bevestiging zult krijgen. Als het dier waarvan je droomt bijvoorbeeld een eekhoorntje, kan het zijn dat je de volgende dag een documentaire over eekhoorntjes ziet. Of je ziet afbeeldingen van eekhoorntjes. Of er is een daadwerkelijke ontmoeting met een eekhoorntje, dat zich anders gedraagt dan dat je het normaal zou verwachten. Je kunt er nu vanuitgaan dat het een van je krachtdieren is en het dan nader bestuderen.


Oefening 2:

Een reis in de onderwereld om een krachtdier te vinden. Voordat je deze reis maakt, is het raadzaam om eerst de reis te maken zoals onder ‘sjamaanse reizen’ beschreven. De instructies blijven hetzelfde, alleen ga je nu een stap verder en betreed je de onderwereld, om je krachtdier te vinden. Tref dezelfde voorbereidingen als bij je eerste sjamaanse reis. Een ‘sjamanencirkel’ is aanbevolen (zie: gereedschappen). Sluit hierna je ogen en adem diep en regelmatig.

Ontspan je volkomen. Vind je ingang naar de onderwereld en begin je reis. Je dringt dieper en dieper binnen in moeder aarde. Ook nu geldt, kom je een hindernis tegen, vind er een weg omheen of een kleine spleet waar je doorheen kunt. Zou dit niet lukken, of een spin of een ander insect met vangklauwen blokkeert je weg, keer dan om en maak de reis op een ander tijdstip. Is je weg echter vrij, ga dan nog dieper in de aarde. Dieper en dieper, tot je in een grot aankomt. Aan het einde van deze grot zie je een licht schemeren. Volg dit licht, het wordt steeds helderder, tot je aan de uitgang van de grot bent beland. Ga naar buiten, voel een warme zon op je huid. Je bevind je op een wonderschoon stuk grasland. Het gras voelt zacht aan onder je voeten, de bloemen betoveren je met hun schoonheid en geur. Je hoort vogels zingen, je voelt je vrij en gelukkig, zoals nog nooit tevoren. Geniet dit gevoel een tijdje. Je draait je nu om, je ziet een rivier met aan de oever een enorme eik. Je loopt vrolijk hiernaartoe en je verbaast je over de enorme afmetingen van deze boom. Naast de boom ontdek je een grote steen, iets in de vorm van deze steen nodigt je uit om er op te gaan zitten. Je neemt plaats op deze steenstoel en tot je grote verwondering past deze zich volkomen aan de vormen van je lichaam aan, alsof hij voor je gemaakt was. Je ademt diep door, kijkt om je hen en geniet van de rust en schoonheid van deze omgeving. Het is een plaats, gemaakt voor dieren, een plaats waar dieren in vrede en ongestoord leven kunnen. Met elke ademhaling voel je je steeds meer versmelten met deze omgeving. Je wordt nu meer en meer een deel van deze plaats en deze plaats wordt steeds meer een deel van jezelf. Vanuit je ooghoek zie je plots op de andere oever een beweging. Je houdt je adem in en zit helemaal stil. Weer zie je een beweging. Het is een dier dat voorzichtig op je afkomt. Je zit stil en observeert vol verwondering hoe het dier voor je ogen verschijnt. Terwijl je het dier bekijkt neme de ogen van het dier contact met je op, het kijkt je direct aan en tot diep in je ziel. Nog nooit heb je zo iets meegemaakt, nog nooit heb je je zo gevoeld. Dit kan alleen een droom zijn. Maar dan beweegt het dier zich in de richting van de grot, het draait zich om en wacht. Alsof het zeggen wil dat het weer tijd is om te gaan. Je staat op en volgt het dier. Als je de grot nadert, stopt het dier en wacht. Het is zo dichtbij dat je het kunt aanraken. Voorzichtig strek je je hand, maar net voordat je het kunt aanraken springt het weg en gaat terug naar de bosrand. Jullie ogen maken nog één keer contact voordat het in het donker van het woud verdwijnt. Wees niet teleurgesteld, er is tijd voor nodig om het vertrouwen van het dier te krijgen, je weet dat je geduld moet hebben. Glimlachend ga je terug in de grot, op het moment dat je de ingang betreed, draai je je nog een keer om. Diep in het bos kun je heel vaag het dier herkennen, het lijkt of het afscheid wil nemen en of het zegt ‘tot volgende keer’.Je haalt diep adem, je voelt een vreugde die je nog nooit hebt gevoeld. Je dank het dier hiervoor, en dat het zich aan jou heeft getoond. Op dit moment verdwijnt het definitief in het donker. Je gaat terug de grot in en begint aan je terugreis, je beweegt je nu weer hoger en hoger door moeder Aarde, tot je weer aan het punt bent waar je je reis hebt begonnen.

Kom nu weer langzaam terug naar het hier en nu. Voel het materiaal waarop je zit of ligt, luister naar de geluiden om je heen. Strek je ledematen en beweeg je hele lichaam langzaam. Tel langzaam tot drie. Je bent weer terug in het hier en nu. Blijf nog even liggen en laat alles wat je ervaren hebt nog eens in je geest voorbijkomen. Neem nu even tijd om je ervaringen op te schrijven. Nu kun je je voornemen om je pas ontdekte krachtdier te gaan eren, bestudeer het en laat het een deel worden van je dagelijkse leven.

Ik wens je nog veel succes en plezier op deze ontdekkingsreis.


Power Animals

When it’s protection that we seek,
When it is darkness that we fear,
We can always call on them and be certain they’ll appear.
Without hesitation, And without any doubt,
They will come to our calling,
And they will always help us out.

During any moment of need,
When the world feels so cold,
When all answers seem lost,
And we’ve lost our hold.
All we have to do is call them
And they will appear
With solutions and answers.
Our rescue is here.

They lend their help freely,
Ask for nothing in return;
Save the one expectation
To make sure that we learn.
That we learn to take care of us,
That we learn to stand strong,
That we stay on our path
As we move along.

We can call them our teachers,
We can call them our guides,
For they bring us the answers
To the mysteries of life.
We can call them our helpers.
We can call them a friend.
They are the ones we can count on
To always lend us a hand.

So here is to these animals
Whose power we may share.
To the big and the small ones,
To the mouse and the bear.
To the wolf and the eagle
And all in between
Who make our lives easier,
Much more than they seem.

Let us honor and cherish
The one and the all.
Let us love and respect them
From winter to fall..
Let us dance in their honor,
So that we may become one.
Let us remember to praise them,
Even long after they’re gone.

© Sabine Roesberry, Dec. 2007
Alle foto`s zijn copyright 2007 Shaman's Home