De Wilg (Kraakwilg of Knotwilg)
 
De wilg in mijn tuin
 

De Wilg is een van de eerlijkste en trouwbaarste bomen op onze Moeder Aarde. Hij zal altijd voor je klaar staan, nu en voor altijd. Hij is de beste vriend die je ooit kan hebben. Als je troost en een warme arm om je heen nodig hebt, ga naar een Wilg. Vraag hem of je tegen zijn stam mag leunen. En voel de troost en de kracht die deze wonderbare en magische boom aan jou zal overdragen. Hij geeft je de kracht om verder te kunnen gaan en de kracht om te overleven. Hij geeft je troost en heling. Hij geeft  je de kracht die je nodig hebt om opnieuw te beginnen als je een moeilijke periode in je leven hebt afgesloten.

Onze voorouders verbonden de Wilg is met de godin Brigid, de godin van licht, inspiratie, vuur, innerlijke kracht en inspiratie en de muze van de heler, dichter en magiër, dus van allen die met het Sjamanisme verbonden waren. Het is vandaar niet toevallig dat de wilg voor deze overgangsrituelen gebruikt was. De Wilg, net als de Vlierbes, is een ‘drempelboom’. Het is een boom die aan het drempel staat zowel tussen leven en dood als ook tussen aarde en water. Hij is een van de portalen naar de onderwereld. Hij is de verbinding tussen het begin en het einde.

Wat misschien minder bekend is, is dat wilgentakken ook voor inwijdingshutten en andere rituelen voor bijvoorbeeld dood en wedergeboorte gebruikt worden. Ook onze voorouders waren bekend met zweethutten, wat archeologisch vastgelegd is. Zoals het gebruiken van zweethutten in Noord-Amerika waren deze ook voor onze voorouders rituelen voor dood en wedergeboorte, ontmoetingen met de goden en het ontvangen van visioenen.

Met het begin van het Christendom kreeg de Wilg helaas een andere symboliek en werd in verbinding gebracht met de duivel en heksen. Dit is vandaag gelukkig niet meer het geval.

Vanwege het ritueel om de winter, met behulp van uit wilgentakken gevlochten poppen uit te drijven door deze in een grote vuur te verbranden, zagen de Romeinen de Gallische Druïden aan als barbaarse moordenaars, die levende mensen in deze poppen aan de goden offerden. Archeologen hebben wel nooit bewijzen gevonden die deze verklaringen ondersteunen.

Een ander verklaring van deze uit wilgentakken gemaakte  poppen was dan ook, dat deze voor initiaties bestemd waren en holle ruimtes bevatten waarin de mensen, die de initiatie doorliepen, veilig opgeborgen waren.

De traditie van het verbranden van grote, met stro en hooi gevulde poppen, die de  ‘winterheks’ of de ‘Oude Man Winter’ vertegenwoordigen,is ook vandaag nog in landen met Keltische invloed te vinden. Maar meestal alleen nog als een goede reden voor een feest.

En toch is de Wilg vandaag voor ons nog steeds een magische boom, een boom  van dood en wedergeboorte, en een van de portalen naar de onderwereld en met onze Moeder Aarde. Onze Moeder Aarde, die ons troost geeft, ons helpt bij het losmaken van emoties, en ons de kracht geeft voor een nieuwe begin.

 

Naast zijn energetische en magische kwaliteiten is de Wilg ook van oudsher bekend als een boom met grote helende eigenschappen. Zijn bladeren en schors bevatten het pijnstillende salicylzuur, het basis ingrediënt van aspirine. (Een bereiding van wilgenbast tegen pijn duurt enkele uren voordat de werking begint. Vandaar wordt deze vorm van pijnstiller niet voor acute hoofdpijn aangewend, maar meer voor het verzachten van chronische en lang durende aandoeningen.)

In de volksmedicijn is de Wilg als ‘koelende’ boom bekend. Onze voorouders gebruikten een afkooksel van de bast om koorts te verlagen. Evenzo wordt de bast gebruikt bij alle ‘koude’ ziektes, zoals verkoudheid, griep, reuma, jicht, artritis en hoofdpijn.

In de kruidengeneeskunde (Phytotherapie) wordt de Wilg de volgende eigenschappen toegekend: pijnstillend, koortsverlagend, ontstekingsremmend, bloedverdunnend, desinfecterend en zweet- en urineafdrijvend.

De Wilg maakt ook een deel uit van de 38 Bachbloesems ("Willow”)  en wordt gebruikt bij mensen die zich hoofdzakelijk als slachtoffer zien. Hier ondersteund de Wilg het principe van eigen verantwoordelijkheid.

 

Recepten:

Koortsthee:

3 delen wilgenbast
1 deel gentiaanwortel
2 delen waterdrieblad (menyanthes trifoliata) bladeren
2 delen koninginnekruid (eupatoruim cannabinum)

1 theelepel van deze mengeling met 1 kop koude water kort koken. 10 minuten laten trekken. Afzeven en per dag 2 tot 3 kopjes drinken.

Hoofdpijnthee:

1 deel wilgenbast
2 delen melisse bladeren
1 deel sleutelbloemen
2 delen moederkruid (tanacetum parthenium)

De gedroogde kruiden goed met elkaar vermengen. 1 theelepel mengeling met 1 kop kokend water overgieten en 4 tot 5 minuten laten trekken, afzeven.

Onze voorouders dronken deze thee bij spanningshoofdpijn en lichte migraine 2 tot 3 kopjes verdeeld over de dag.

Voetbad:

Verfrissend en sterkend voor vermoeide voeten.

1 handvol bijvoetkruid
1 handvol wilgenbladeren
1 handvol boerenwormkruid

Breng de verse of gedroogde kruiden in een gesloten pot met 5 liter water aan de kook. Afzeven en in een emmer of een ligbad vullen.

Ondanks dat ik mijn uiterste best hebben gedaan de informatie zo goed mogelijk uit te zoeken en over te brengen, kan ik niet aansprakelijk gesteld worden voor enige schade die voortkomt uit het gebruik van geneeskruiden of kruidenrecepten hier vermeld op mijn site.
Het zijn en blijven nog altijd geneesmiddelen en kunnen bij verkeerd gebruik schadelijk en zelfs dodelijk zijn. Experimenteer nooit met geneeskruiden als u niet weet wat u doet.
Hou kruiden uit de buurt van kinderen en bewaar ze goed afgesloten in potten op een koele en donkere plaats.
Gooi geneeskrachtige kruiden weg als ze langer dan 12 maanden staan, ze zijn dan hun meeste geneeskracht kwijt.
 
Boodschap:
 
" Ik geef je de kracht die je nodig hebt om opnieuw te beginnen als je een moeilijke periode in je leven hebt afgesloten. Ik leer je de communicatie met alle facetten van je leven.”
 
Symboliek
 
Licht:   
transformatie; kracht; flexibiliteit; overlevingskracht; dood en wedergeboorte; eerlijkheid; spontaniteit; troost; heling

Donker:   
bijgeloof; melancholisch; flegmatisch; zelfmoordneigingen; slachtofferrol

Element:   
water; aarde

Energetisch:    
1e, 2e en 6e Chakra; vrouwelijk; deel van de Bachbloesem remedies (willow)

Planeet:   
Mars; Maan; Uranus

Seizoen:   
zomer; winter   

Rune:       
Dagaz; Ehwaz

Kwaliteiten:
   
versterking van de levenskracht; losmaken van emoties;  pijnstillende eigenschappen; koortsverlagend

Lichamelijk:   
gewrichten 

Persoonlijk:   
doorgang naar de onderwereld; het afsluiten van het oude en het begin van iets nieuws   

Affirmatie:

" Ik heb de kracht die nodig is voor mijn transformatie.”
" Ik laat NU mijn slachtofferrol los.”