De Meidoorn
(Crataegus monogyna)
 
 
 

De Meidoorn ( witte variant ) is een kleine struikachtige boom die vaak breder is dan hij hoog is. Zijn takken zijn voorzien met scherpe doornen.  Hij groeit graag aan het rand van gecultiveerd land en creëert samen met bramenstruiken, wilde roosjes en sleedorens een natuurlijke afscherming, of een haag (vandaar ook de naam Hagendoorn). Hij is inheems in heel Europa.
Onze voorouders gebruikten de Meidoorn vanwege zijn dichtheid en zijn doornen als natuurlijke afzetting van weiden. Hoe vaker de koeien, schapen en geiten eraan knabbelden, zo dichter groeide het hek, totdat deze een natuurlijke, beschermende ruimte voor het vee creëerde. Dit natuurlijke hek beschermde de dieren zowel voor wolven, beren en andere wilde dieren, maar ook voor de ‘wilde’ mannen en vrouwen’, die in deze tijd nog als stropers in de oerwoud leefden. Ook kleine vogels bouwen graag hun nesten binnen de veilige ruimte van een Meidoorn, waar zij en hun jongen bescherming vinden tegen roofvogels.
Daarom is de Meidoorn vandaag nog steeds een symbool voor bescherming en zekerheid voor mens, dier, huis en hoof. Mensen, binnen een Meidoornhek, konden veilig slapen. Zij waren veilig voor geesten en demonen, die als zijn zouden proberen de hek te doordringen in de doornen van de Meidoorn zouden blijven hangen.

Daarnaast geloofden de mensen dat je van een ziekte af zou kunnen komen als je door een hek met Meidoorn kroop. Zoals demonen zouden ook de geesten van ziekten aan de doornen blijven hangen.

De beruchte doornen van de meidoorn kunnen bij mensen die er gevoelig voor zijn, een branderig gevoel geven als men zich aan de doorn geprikt heeft. Naast dat de steek erg pijnlijk is, blijf een hele tijd het gevoel houden dat de doorn nog in het vlees zit. Bij sommige mensen die gevoelig zijn voor de doorn, kan de aanraking lijden tot een allergische reactie.

Huisdieren worden door de hek gedreven om parasieten en schurft van hun af te werpen.

De positieve, helende en beschermende eigenschappen van de Meidoorn zijn  bij de Indo-Europese volken al eeuwen bekend. Archeologische opgravingen wijzen aan dat al de boeren van het neolithische tijdperk de rode bessen inzamelden en gebruikten.
De Meidoorn is een van de weinige Noordwest-Europese bomen die zulke belangrijke helende eigenschappen hebben, dat ze worden gebruikt als grondstof voor bepaalde geneesmiddelen in onze farmaceutische industrie.

Helende eigenschappen:

In onze tijd is de Meidoorn het meest bekend voor zijn helende eigenschappen op het hart. Deze eigenschappen werden midden van het 19 eeuw door de Ierse arts Dr. Green ontdekt. Hij was de eerste die de Meidoorn in zijn praktijk gebruikte en zijn praktijk was daarna een van de bekendste plekken voor hartpatiënten.
De helende eigenschappen van het Meidoorn worden tot vandaag gebruikt om de hartslag te reguleren en de bloeddruk te verlagen. De Meidoorn werkt kalmerend bij hartritmestoornissen en op het centraal zenuwstelsel. Thee uit gedroogde bladeren, bloesems en bessen werkt voorbuigend of genezend op degeneratieve hartziektes. In een artikel van het British Medical Journal, werken 2 tot 3 kopjes thee per dag positief bij hartzwakte, Angina pectoris, bloeddruk, onregelmatige pols, steken in het hart, coronaire doorbloedingsstoornissen en slaapstoornissen met een nerveuze oorsprong. Volgens hun is de thee zonder bijwerkingen en kan ook foor de  jaren heen veilig gedronken worden.

Spirituele karakteristieken:

Spiritueel staat de Meidoorn voor integriteit, bescherming, steun, troost, liefde, vruchtbaarheid en kracht. Zijn energie is gezellig en vrolijk. Hij is een heel sociale boom en een boom die zich heel goed bewust is van zijn krachten en kwaliteiten.

Onder zijn takken zittend werkt hij inspirerend op onze creativiteit en dromen. Hij is een goede verteller van oude verhalen en stimuleert onze creativiteit om nieuwe verhalen te creëren.

Legenden, Mythen en Sprookjes:

Als een van de heiligste bomen van de Kelten is de Meidoorn in vele legenden en mythen te vinden. In Ierland en Wales is de Meidoorn aan de Heiligen gewijd en gezien als woonplaats van de feeën.

Elfenboom

Vroeger geloofde men dat op plekken waar de eik, de es en de meidoorn samen groeiden elfen te zien zouden zijn. Meidoorns die alleen stonden of groeiden bij een (heilige) bron markeerden de grenzen van het elfenrijk. Elfenboom werd daarom een andere naam voor meidoorn. Als wensoffer hingen mensen stukjes kleding in de elfenboom bij de bron, omdat elven soms ook wensen lieten uitkomen.
Ook geloofde men dat tijdens Beltane elfen soms mensen zouden stelen om met hen mee te nemen naar hun elfenrijk. Op Meiavond hingen moeders daarom bundeltjes meidoornbloesem aan de wieg van hun baby's. Dan zouden de elfen de baby niet stelen en een "wisselkind" (changeling) in de wieg achterlaten.
Mocht u bovendien op Meiavond in slaap vallen onder een meidoorn, dan is het beslist niet ondenkbaar en had men grote kans in het elfenrijk weer te ontwaken.

De Oude Meidoorn van Glastonbury

In Glastonbury, een van de belangrijkste cultuurplekken van de witte godin groeit een oeroude Meidoorn. De legende vertelt dat Joseph van Arimathia, naar zijn lange Odysseereis om de kelk van het heilige land naar Engeland te brengen, hier zijn wandelstaf in de bodem plaatste en hieruit wortels en bloesems groeiden. Koning Artur, die met zijn ridders de kelk als heilige graal beschermde liet zich ieder jaar een bloeiende tak van deze Meidoorn brengen. Tot vandaag ontvangt het Engelse koningshuis ieder jaar op kerstmis een tak van deze boom. 

Begrafenis

De Teutonen geloofden dat brandstapels van meidoorn de ziel zou beschermen op de weg naar het hiernamaals.

Cardea

De Romeinse godin Cardea - ook bekend als Flora - is heilig voor de meidoorn. Ze beschermt de zaken van het hart, geboorte en nieuwe beginselen. Cardea, ook wel de godin van de mogelijkheden, is de partner van de god Janus.
Cardea is ook de godin van deuren en portalen (corridor) die "naar binnen" leiden. In het kader van de meidoorn leidt "de deur"  dus naar binnen in het elfenrijk.

Niniane

In de Keltische mythologie heeft de mooie Niniane (ook bekend als Viviane, Nimue of Morgan le Fay) , aan wie Merlijn zijn hart verloor en aan haar onder de takken van een Meidoorn al zijn geheimen vertelde, hem daar in een diepe slaap verbannen. Hier slaapt en droomt hij tot het einde aller tijden.

Dana

De Meidoorn te vinden is geweid aan de witte godin, Dana, de bruid van Belenos (de Keltische god van de zon, lucht en genezing)  en een van de oudste Keltische godinnen.

Hera

De Griekse godin Hera beviel van haar kinderen Are en Eris nadat zij de bloesem van een Meidoorn had aangeraakt. (De bloesems zijn nog steeds een symbool voor vruchtbaarheid.)

Odin

Odin maakte gebruik van de magie van de Meidoorn als hij Brunhilde met een doorn van de Meidoorn prikte zodat zij in een diepe slaap viel. 

Marcellus Empiricus

Marcellus Empiricus, een Romeinse volksarts uit het 5e eeuw was ervan overtuigt dat de dorenkroon van Jezus uit Meidoorntakken bestond.

Dorenroosje

De witte bloesems en de rode bessen vinden zich vertegenwoordigt in het sprookje van Dorenroosje, die onschuldige maagd, in het beschermende cirkel van de Meidoornhek slaapt tot dat de jonge prins haar wakker kust. Ook was het spinnewiel zelf, waar zich Dorenroosje aan prikte, hoogstwaarschijnlijk van Meidoornhout gemaakt.

Muis:

De meidoorn verschaft voedsel voor veel dieren met name de muis. Muizen zijn belangrijke dieren voor elfen.

Roodborstje:

Men geloofde vroeger dat het roodborstje zich had verwond aan de doorns van de meidoorn. Als gevolg daarvan is zijn "bebloede"  borst voor altijd rood gebleven.

Boerenwijsheid

Een oude boerenregel uit Duitsland zegt het volgende: "So viele Tage der Strauch vor dem 1. Mai blüht, so viele Tage vor Jacobi (25. August) die Getreideernte beginnt." Dit betekend zoveel als: „ Zoveel dagen als de struik voor 1 mei bloesem draagt, zoveel  dagen voor 25 augustus kan de oogst van granen beginnen.

 Recepten:

Hartwijn:

2 delen Meidoornbloesems, bladeren en bessen

2 delen Goudmelisse (Monarda didyma) ook Bergamotkruid genoemd

1 deel Hysop (Hyssopus officinalis)

rode wijn (afhankelijk van hoeveel kruidenmengsel er is)

Een schroefglas ¾ met het kruiden mengsel (vers of gedroogd) vullen. Giet ¼ met een goede rode wijn hierbij. Laat het gesloten glas 3 weken op een zonnige of warme plek staan. Zeef en vul in een wijnfles. Drink met een likeurglaasje.

(Mijn Oma heeft over jaren iedere avond een likeurglaasje van deze hartwijn tijdens het televisie kijken gedronken.)

Meidoorn voetbad:

1 handvol klein gesneden Meidoornbast

3 liter water

2 eetlepel zeezout

5 druppels etherisch rozemarijnolie

5 druppels etherische zilversparolie

Breng de klein gesneden bast samen met het water in een ketel aan de kook en laat dan tot lichaamstemperatuur afkoelen (36 tot 37 graden). In een schroefglas het zeezout samen met de etherische olies vermengen. Zeef het Meidoorn afkooksel. Doe het zeezoutmengsel in een voetbad en giet het Meidoorn afkooksel erover.

Mijn voorouders gebruikten dit bij vermoeide en overwerkte voeten en als versterking van het hart en bij problemen met het bloedsomloop.

Thee:

2 theelepel bloesems en/of bladeren met 1 kopje kokend water overgieten en laten trekken.

(10 minuten voor verse kruiden en 5 minuten voor gedroogde)

Per dag 2 tot 3 kopjes van deze thee drinken.

(Het is ook mogelijk om deze thee met bloesems, bladeren en bessen te bereiden)

Hartdruppels (van een oom):

Vul een schroefglas half met bloesems, bladeren en bessen en begiet hun met 45% koren of wijngeest. Laat 3 weken op een warme plaats staan. Zeef en vul in kleine druppel flesjes. Neem 3 tot 4 keer per dag 20 druppels.

Siroop:

Pluk de bloemen op een mooie, zonnige dag als ze helemaal droog zijn, die paar blaadjes mogen dus blijven zitten!

(Er is ook een rode meidoornvariant, maar deze moet je niet gebruiken.)

Doe ze dan in een pan en giet er zoveel water op dat ze net onderstaan.

Breng het nu langzaam aan de kook en als het kookt haal je het van het vuur. De deksel gaat op de pan en je laat het nu rustig een aantal uren staan.

Zeef de bloesems eruit, goed persen om alle sappen te verkrijgen en voeg dan per liter sap 500 gram suiker en het sap van een citroen toe. Breng alles weer aan de kook en zodra het kookt het in potjes of flesjes gieten.

Je kan deze siroop aanmaken met water, maar ook in wijn is het lekker. Probeer ook eens een scheut door pannenkoekenbeslag te doen of een cake.

Lotion:

Heb je nog wat bloesems over, dan kan je ook een afkooksel maken. Laat daarvoor alles 10 minuten koken. Na het zeven heb je dan een lotion die gebruikt kan worden om een gezondere, maar vooral steviger, gezichtshuid te bekomen.

Meidoorn is een zeer veilig kruid! Hij kan ook langdurig ingenomen worden, de geneeskrachtige stoffen stapelen zich niet op in het lichaam.

Ritueel van meidoornmagie:

- Hartmeditatie

Deze meditatie stimuleert uw hartchakra en helpt uzelf open te stellen voor het ontvangen van liefde tijdens de meidoornmaan:
1. Plaats een roze kaars in een cirkel van meidoornbloemen en ontspan. Voor de juiste atmosfeer en stemming kunt u het licht dimmen en ontspannende achtergrondmuziek laten klinken.
2. Steek de kaars aan en concentreer u op de vlam.
3. Haal diep en rustig adem en probeer u voor te stellen dat uw hart wordt gevuld met zachtroze licht - de kleur die verbonden is met de hartchakra.
4. Blijf het roze licht inademen totdat het begint op te lossen en te vervagen. Keer dan langzaam vanuit uw meditatie terug.

Boodschap:
 
"Je hebt alle vaardigheiden in je die nodig zijn om succesvol te zijn in dit leven. Kijk daarom diep naar binnen en verbind je met je eigen kracht en integriteit, want hier ligt je zelfvertrouwen. Ik help je om jezelf met deze te verbinden en uit de diepte naar buiten te brengen.” 
 
Symboliek
 
Licht:   
integriteit; kracht en sterkte; troost; steun; bescherming; zelfvertrouwen; liefde; vrolijk; vruchtbaarheid; helend

Donker:   
cholerisch; afstandelijk; arrogant

Element:   
Aarde; Vuur

Energetisch:
   
1e, 2e, en 4e Chakra

Planeet:   
Mars; Venus

Seizoen:   
lente; zomer; herfst

Rune:       
Isa; Elhaz; Tiwaz; Thurisaz

Kwaliteiten:   
kalmerend; bloeddrukverlagend; hartslag regulerend; energetisch reinigend; bij dieren: de bessen, in combinatie met vlierbessen, worden gebruikt als bijvoedende krachtvoer voor kippen tijdens de winter

Lichamelijk:   
hart; zenuwstelsel; bloed circulatie

Persoonlijk:   
afwerend tegen zwarte magie;    

Affirmatie:
" Ik leef mijn leven met integriteit, zelfvertrouwen en kracht.”
" Ik ben goed zo als ik ben.”