De Linde (Tilia x europaea)
 
Linde in Holzhausen
 

De Linde is een mensvriendelijke boom, die in midden van een dorp beter gedijt dan in een bos. Voor Germaanse en Keltische dorpsgemeenschappen was de Dorplinde het centrum van het maatschappelijke en sociale leven. Onder de bescherming van het bladerdak van de Lindeboom vonden huwelijkceremoniën en dorpsfeesten plaats. Tot vandaag zijn in Duitse dorpen bij oude herbergen Lindebomen te vinden. In het schaduw van de vriendelijke lichtgroene bladeren paraplu laat het zich lekker en aangenaam spelen, eten en drinken. Ook de elders hielden hun vergaderingen in de schaduw van de Linde om hier de rechtbank te houden. ( Ook onder de Eik) Lindebomen werden bij de dorpbron of langs het rivier geplant, de plek waar zich de vrouwen verzamelden om te wassen, water te halen en over de nieuwste belevenissen te praten. Later was de Linde ook bij kerken ( in de Middeleeuwen werd Lindehout door de katholieke kerk heilig verklaard en vanaf dit moment werden vele heiligenbeelden uit lindehout gesneden) en bij vele huizen te vinden. Ieder hof had zijn eigen Lindeboom als bescherming voor huis en familie.

De Linde is in vele delen van Europa en vooral in Duitsland het symbool voor de ‘Heimat’ geworden. Er is geen boom zo vaak bezongen als de Lindeboom.

De Linde is het symbool voor bescherming, oprechtheid en rechtvaardigheid. In Zweden wordt de Linde ook vandaag nog als heilig beschouwd.

De energie van de Linde is vrouwelijk. Alles aan de Lindeboom is zacht en zoet. De Lindeboom is de boom der liefde en vandaar natuurlijk ook aan een godin gewijd. De Germanen wijden de Linde aan de godin Freya.

Sagen en Mythen:

Sigfried, de Drakendoder baadde zich onder een Lindeboom in het bloed van de door hem verslagen draak, in de hoop onsterfelijk te worden. Maar de Linde liet echter een blaadje tussen zijn schouders vallen, waardoor zijn hart kwetsbaar bleef.

De Germaanse en Keltische krijgers hebben hun schilden uit Lindehout gesneden en met meerdere lagen van Lindebast versterkt. Zij sneden zowel hun totemdieren, hun gidsen en hulpgeesten in het hout van de Linde alsook kwaad afwerende tekens. Hun schilden schilderden zij in felle kleuren. Vandaar komt ook: ‘iets schilderen’ (= iets kleuren met felle kleuren).

 
 

Helende eigenschappen:

Bij blaasproblemen, verkoudheid, aderverkalking, cellulitis en reuma.

 
 

Recepten:

Winterthee (verwarmend en sterkend tijdens de wintermanden)

2 delen gedroogde Lindebloesems

1 deel gedroogde Sleutelbloembloesems

1 deel gedroogde Papelknospen

Vermeng de kruiden met elkaar en bewaar goed afgesloten en donker.

Breng 1 kop water aan het koken en geef 2 TL kruidenmengeling bij. Laat afgedekt 10 minuten trekken.

Gebruik honing als nodig.

Lindebloesemlikeur

30g gedroogde Lindebloesems

10g gedroogde Rozenbladeren

1 Vanillestokje

1g nootmuskaatbloesem

20g kweepeerschil (vers of gedroogd)

100g kandijsuiker

700ml Perenbrandewijn

Doe alle ingrediënten in een schroefglas en giet de alcohol erbij. Sluit het glas en laat 2 weken rusten. Schud af en toe. Zeef de ingrediënten en laat het glas in de kelder of een donkere koele plaats nog eens 4 weken rijpen.

Tandpoeder

1 deel Lindekool

1 deel Saliebladeren

Om lindekool te bereiden vul het schaafsel van Lindehout in een blikje. Maak een gat in het deksel van de doos en leg de doos in de gloed van een vuur. Zodra geen rook meer uit het nagelgat komt is de kool klaar.

De kool nu met een vijzel verpulveren. Doe hetzelfde nu ook met de gedroogde saliebladeren en meng de twee goed met elkaar. Doe een beetje op je tandborstel en masseer hiermee je tandvlees goed in.

Het tandpoeder werkt desinfecterend, versterkend, en bloedstillend op het tandvlees. Dit poeder is ook goed bij ontstoken tandvlees te gebruiken.

Ondanks dat ik mijn uiterste best hebben gedaan de informatie zo goed mogelijk uit te zoeken en over te brengen, kan ik niet aansprakelijk gesteld worden voor enige schade die voortkomt uit het gebruik van geneeskruiden of kruidenrecepten hier vermeld op mijn site.
Het zijn en blijven nog altijd geneesmiddelen en kunnen bij verkeerd gebruik schadelijk en zelfs dodelijk zijn. Experimenteer nooit met geneeskruiden als u niet weet wat u doet.
Hou kruiden uit de buurt van kinderen en bewaar ze goed afgesloten in potten op een koele en donkere plaats.
Gooi geneeskrachtige kruiden weg als ze langer dan 12 maanden staan, ze zijn dan hun meeste geneeskracht kwijt.

Boodschap:

" Ik breng bescherming, vrede en harmonie voor jezelf en je familie.”
 
Symboliek

Licht:   
oprechtheid; bescherming; kracht en sterkte; helend; hartstocht; rechtvaardigheid; liefde; partnerschap; geluk en gezondheid; zachtheid

Donker:   
jaloezie; ijdelheid; flegmatisch; melancholisch; overgevoeligheid

Element:   
water; aarde

Energetisch:    
2e, 6e en 7e Chakra; vrouwelijk

Planeet:   
Neptunus; Mercurius; Maan

Seizoen:   
voorjaar; herfst

Rune:       
hagalaz; isa; elhaz

Dieren:   
lindepijlstaart; worm

Kwaliteiten:   
kalmerend; rustgevend; regulerend; verlichtend bij storing van de ademwegen; verwarmend; desinfecterend; werkt versterkend op het afweersysteem; bloedstillend en ontstekingsremmend voor het tandvlees

Lichamelijk:   
bloedvaten en aderen; blaas; huid; ademhalingswegen; tandvlees

Persoonlijk:   
boom der liefde; boom van bescherming en familie   

Affirmatie:   
" Ik volg mijn levenspad NU oprecht en rechtvaardig.”
" Oprecht en rechtvaardig kijk ik naar de toekomst.”