De Eik (Quercus)

  
Eik in Dehrn
 
 

Eikenbomen spelen al duizenden jaren een belangrijke rol in de geschiedenis van onze voorouders hier in Europa. Al vanaf het bronzen tijdperk wordt de eik geassocieerd met de weergoden, vooral de goden van bliksem en donder, zoals Perunas (Slavisch/ Balts), Thor (Noors), Donar (Germaans), Taranis (Keltisch) , Jupiter (Romeins) en Zeus (Grieks). Dit heeft grotendeels te doen met het feit dat de eik, vanwege zijn hoge elektrische geleidingsvermogen, zijn diepe paalwortel en zijn voorkeur om boven waterraderen te groeien, vaker door bliksems geraakt wordt dan ieder andere boom. Helaas veranderde zich door dit feit de symboliek van de eik als symbool van leven naar een symbool van oorlog. Onze voorouders riepen de dondergod van de eik aan om met de kracht van de bliksem hun vijanden te vernietigen. Het hout van de eik was hiernaast nog heel goed geëigend voor het bouwen van oorlogsschepen, vanwege zijn houdbaarheid en resistentheid tegen ongedierte. Tijdens het 17de en 18de eeuw kapten de volkeren van west europa bijna alle bestanden van eikenbossen, om grote vloten te bouwen. Gelukkig veranderde zich deze symboliek van de eik over de laatste eeuwen weer terug naar een symbool voor bescherming, duurzaamheid, standvastigheid, moed en kracht.

De Eik zelf ondersteund qua karakter en energie het leven. Meer dan 500 soorten van insecten, vogels en zoogdieren hebben hun levensruimte in, om en op de Eikenbomen. De Gallier en Romeinen verbonden vandaar de Eik met de god van helen en landbouw. Voorbeelden van verhalen, die met de Eik in verbinding staan, zijn de ‘Groene Man’, koning Artur (Een van de verhalen vanuit de Artur legende gaat dat zowel de toverstaf van Merlijn als ook het tafelblad van de Ronde Tafel van Eikenhout gemaakt waren) en Robin Hood (hij leefde in de Eikenbossen van Sherwood).

Vooral voor de Indo-Germanen was de Eik een belangrijke en heilige boom. Het Eikenwoud was de plaats waar erediensten gehouden werden. Voor de Germanen was een Eik een tempel en ook alles wat op een eik groeide, zoals bijvoorbeeld de maretak. De druïden droegen tijdens hun ceremoniën en rituelen een krans van eikenloof op het hoofd. Ieder stam hield zijn raadsvergaderingen (Thing) onder een heilige eikenboom. De hoofdman of koning zat als aardse representant van de goden plaats direct onder de Eik zelf. Een Thingwerd tijdens een volle of nieuwe maan gehouden. De plaats om de heilige Eik werd hiervoor afgezet met takken van een hazelaar. En binnen deze heilige ruimte hield de raad van elders de vergadering. Uit de geschiedenis van de Germanen is bekend dat zij schedels van geofferde paarden aan de takken van de Eik hingen en met bloemen versierde witte stieren aan de god van de Eikenboom offerden, om zo zegening en bescherming te vragen voor en tijdens de Thing.

Tijdens de middeleeuwen werd er onder een Eikenboom recht gesproken. Aan het begin van het christendom werden onder een Eik geloften en beloftes afgelegd. De eik zou volgens de legenden, als iemand onder zijn takken meineed had gepleegd, geen eikels meer dragen. Ook bracht meineed ongeluk over de stam en zouden de velden en weiden onvruchtbaar worden. Zo sterk was het geloof in de kracht van de Eik.

In Engeland zijn vandaag nog de zogenoemde ‘gospel oaks’ te vinden onder wie geen leugen gesproken mag worden. Onder deze bomen worden ook vandaag nog godsdiensten gehouden en om zegeningen voor de gemeenschap gevraagd.  De plantte een koning op het dag van zijn bekroning altijd een Eikenboom voor geluk en voorspoed.

Voor de Kelten was de Eik het archetype van de boom op zich. Het Keltische woord ‘Duir’betekende niet alleen gewoon ‘boom’ maar ook loyaliteit. De Eik symboliseerde voor de Kelten de zonnewenden, de twee drempels waar het toenemende zonnejaar met het afnemende zonnejaar om leven en dood vocht. De Eik was een poort, de overgang tussen de twee helften van het jaar.      

Als Sjamanen boom verbind de Eik door zijn diepe wortels en zijn gigantische hoogte als hemelsladder de bovenwereld met de onderwereld. Vaak worden de doden op eikenbladeren of eikentakken gelegd.

Tegelijkertijd is de Eik ook als orakelboom bekend. Het meest bekende orakel in het verleden was het aan Zeus gewijde eikenorakel, Deze eik bevond zich in Dodona bij Epirus.

De Eik was de wereldboom van de Indo-Germaanse volken. De wereldboom is de boom, die als wereldkolom de hemel ondersteunt, zodat deze niet op de aarde neer kan vallen. Naar het Keltische geloof zal het vallen van de wereldboom de wereld in chaos storten.

Een Eik is een boom die bescherming geeft aan alles wat in haar directe omgeving groeit en bloeit. Als je steun, kracht of standvastigheid in je leven nodig hebt, ga naar een eikenboom toe. De Eik zal je graag helpen en steunen. Het is gemakkelijk om met het geest van een Eik contact te maken. Je hoeft eigenlijk niets te doen. Ga rustig met liefde en respect met je rug tegen een Eikenboom zitten en wacht. Je hoeft de Eik niets te vertellen. Hij zal weten wat met je aan de hand is, wat je denkt of wat je mankeert. De Eik weet alles. En meestal komt hij vanzelf naar je toe voor contact en vaak zelfs met een eventuele oplossing voor je problemen.

De energie van de Eik is zowel een mannelijke energie als ook een vrouwelijke energie. Anders zou de Eik niet als wereldboom geschikt zijn. Aan de ene kant heeft de Eik een energie van vaderlijke zorg en soevereiniteit. De Eik is niet bang voor gevaar en gaat geen confrontatie of conflict uit de weg. En hij keert dan ook meestal als overwinnaar terug. De Eik is een trotse boom die hoogmoed verafschuwt. En aan de andere kant heeft de Eik een vrouwelijke energie van moederlijke bescherming, voedzaam en vol geduld, die altijd het goede van anderen op de voorgrond plaatst en liever geeft dan neemt.

De Eik is een boom waarop je altijd kan vertrouwen. De grote, wijze Eik is een steun en toeverlaat voor iedereen die hem nodig heeft en om hulp vraagt.

Enkele Eiken in Europa ouder dan 500 jaar:

 

Naam en/of locatie

 

Leeftijd

 

Stamomtrek

 

Hoogte

 

Kroonbreedte

 

De Femeiche

Erle, Duitsland

 

+/- 1000 j

12,20 m

12 m

12 m

 

De Kvill Eken

Rumskulla, Zweden

 

+/- 800-1000j

 

14,20 m

 

16 m

 

18 m

 

 

De Ivenacker Eik

Mecklenburg-Vorpommern,

Duitsland

 

+/- 700-800j

 

11,25 m

 

32,2 m

 

29 m

 

De Eik van Liernu

Provincie Namen

België

 

tussen

600-1000 j

 

10,40 m

 

19 m

 

20 m

 

De Duizendjarige Eik

Lummen, België

 

tussen

500- 1000j

 

6,40 m

 

17 m

 

20 m

 

De Kapel Eik van Allouville

Bellefosse Normandië

 - Frankrijk

 

+/- 800j

 

+/- 10 m

 

18 m

 

Niet bekend

 

De Koningseik van Volkenroda

Duitsland

 

+/- 500-600j

 

9,50 m

 

20 m

 

20 m

 

Majesty

De Eik van Fredville bij Canterbury, Kent,

Engeland

 

+/- 500-600j

 

12,30 m

 

18 m

 

25 m

 

De Chrobry Eik van

Piotroviche

Polen

 

+/- 500-600j

 

10 m

 

26 m

 

20 m

 

Deze Eik heeft een stamomtrek van 7,62 m.

Helende werking van de eik:

Vruchten


 

de eikels werken reinigend en helpen bij  acne en puistjes

Bast


      

samentrekkend; gebruikt als thee tegen diarree, of uiterlijk aangewend bij aambeien (zitbad), wonden, eczeem, psoriasis of tandvleesontstekingen en angina (gorgelen) ;
een eikenbast voetbad is goed bij voet-schimmel en zweet voeten;

 

Een afkooksel van bast en eikels is een uitstekende middel tegen vergiftingen en kunnen de bijwerkingen van enkele medicamenten verminderen.

De Eik is een van de 32 Bachbloesem remedies en wordt gebruikt bij mensen die de volgende eigenschappen bezitten:  vechters, doorzetters, werkmieren, die werken tot hun erbij "neervallen”; mensen die hun ziekte negeren en doorgaan tot het uiterste; mensen die nooit om hulp vragen, overdreven plichtsbewust zijn en hierdoor nooit vakantie nemen of uitrusten; mensen, die zich opofferen voor het gezin en anderen; mensen, die de steunpilaar zijn van een bedrijf maar nooit dank hiervoor ontvangen. Als men hierdoor moedeloos en uitgeput eindigt is de Eik het juiste middel, want de Eik helpt mensen om hun zwakheden toe te laten en leert hun zich tijd te nemen om uit te rusten en om nieuwe energie op te tanken.

Spirituele karakteristieken:

Op spirituele niveau werkt de Eik harmoniserend, geeft stabiliteit, helpt je om je eigen grenzen te leren kennen, geeft een gevoel van geborgenheid, kracht, en bescherming, en brengt evenwicht, inzicht en begrip in je leven.

 

Recepten:

Eikelkoffie:

Verzamel in de herfst op de bodem gevallen eikels. Verwijder de notendop en snijd de vruchten in kleine stukken. Braad de vruchten in een pan, maar laat ze niet zwart worden. Vermaal de stukjes met een vijzel. Bewaar dit goed afgesloten. Gebruik voor 1 kop water 1 theelepel van het eikelpoeder. Breng het water met het eikelpoeder kort aan het koken. Voeg kaneel of kardemom toe en drink het met melk.

Eikelbloem/ Eikelmeel: (bereidingstijd: twee dagen)

ca. 2 kg eikels
ca. 4 liter water

Dag 1:

Verwarm de oven op 200 graad Celsius. Verdeel de eikels in hun geheel op een bakplaat en bak deze een minuut of tien, net zolang dat de eikels niet te bruin of te zwart worden. Verwijder de eikels uit de oven en laat hun afkoelen. Door het bakken zijn de notendopen opengesprongen en kunnen nu gemakkelijk samen met de binnenhuid van de eikel verwijderd worden.

Leg de gepelde eikels in een grote kom en bedek ze met koud water. Dek af met vershoudfolie en laat het geheel tenminste voor 24 uur trekken. Door ze in water te laten liggen worden de bitterstoffen, die het meel ongenietbaar zullen maken, uit de eikel getrokken.

Dag 2:

Giet het water af en spreid de eikels op keukenpapier uit en laat in de buitenlucht enkele uren goed drogen.
Doe de eikels daarna in een korenmolen of koffiemolen en maal ze klein.

Eikelbrood: (bereidingstijd zonder meel: 2 dagen)

Benodigheden:

1 kg eikelmeel
25 gram verse gist
1 snufje suiker
2 eetlepels natuurzout
¾ liter handwarm water

* Let op! Eikelmeel is vochtiger dan reguleer meel en het is daarom heel belangrijk om het eikelmeel heel goed te laten drogen. Anders heb je een marsepeinachtige massa, die niet bruikbaar is. De benodigde hoeveelheid water voor het bakken van brood kan daarom variëren, afhankelijk naar de vochtigheid van het eikelmeel. Wees hier flexiebel en ga af op je gevoel.

Dag 1: Het deeg

Het gist met de vingers afbrokkelen en in een klein schaaltje of kopje in een beetje warm water oplossen.

Vermeng het zout met het eikelmeel

Doe het eikelmeel in een grote schaal en vorm een bol ervan met een opening in het midden voor het gist/watermengsel. Voeg het gist/watermengsel toe en roer dit met een beetje van het eikelmeel samen. Voeg dan beetje bij beetje het warm water toe en vermeng dit met het eikelmeel totdat je een zachte deeg hebt. Kneed het deeg nu heel goed door (tenminste 10 minuten lang) totdat het deeg blaren vertoont. Dit is nodig want anders gaat het deeg heel makkelijk uit elkaar lopen. Bedek het deeg nu af met een vochtige katoenen doek  en laat dit gedurende een nacht op een warme plaats afgedekt staan.

*Let op! Het eikelmeel is niet zo los als ander meel, bijvoorbeeld tarwebloem. Mijn advies is daarom het deeg liever nog langer laten staan om get gist heel goed in te laten werken voor een zachter en losser brood.

Dag 2: Het brood

Beleg de bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg nog een keer heel goed door en verdeel het dan in 2 gelijke grote stukken. Breng ieder stuk in de vorm van een brood en leg ze met genoeg afstand tussen elkaar op de bakplaat. Met een scherp mes snijd je 3 tot 4 inkepingen in ieder brood. Dan ieder brood nog een keer met een vochtige katoenen doek afdekken en twee uur laten staan.

Verwarm de oven tot 250 graad Celsius.

Besprenkel ieder brood met water om het vochtig te maken en leg dit zo snel als mogelijk in het oven.

Na 5 minuten de temperatuur verlagen naar 180 graad Celsius en bak je het brood ca. 60 tot 80 minuten tot het goudbruin en knapperig is. Klop op het brood met je vinger. Als het geluid hol is dan is het brood goed.

* Let op! De baktijd is moeilijk te bepalen vanwege het eikelmeel. Vandaar dat de kloptest heel belangrijk is voor het vaststellen of het brood klaar is of niet!

Verwijder het brood uit de oven, leg het op een bakrooster neer en besprenkel het  zo snel mogelijk met koud water voor een mooie glans.

Laat het brood nu helemaal afkoelen.

Smakelijk eten!

Ondanks dat ik mijn uiterste best hebben gedaan de informatie zo goed mogelijk uit te zoeken en over te brengen, kan ik niet aansprakelijk gesteld worden voor enige schade die voortkomt uit het gebruik van geneeskruiden of kruidenrecepten hier vermeld op mijn site.
Het zijn en blijven nog altijd geneesmiddelen en kunnen bij verkeerd gebruik schadelijk en zelfs dodelijk zijn. Experimenteer nooit met geneeskruiden als u niet weet wat u doet.
Hou kruiden uit de buurt van kinderen en bewaar ze goed afgesloten in potten op een koele en donkere plaats.
Gooi geneeskrachtige kruiden weg als ze langer dan 12 maanden staan, ze zijn dan hun meeste geneeskracht kwijt.

Boodschap:
 
" Ik ben je steun en toeverlaat in moeilijke tijden. Je kan mij alles vertellen en ik ben er voor je, altijd. Ik geef je de kracht om door te kunnen gaan met moed, standvastigheid en trots.”
 
Symboliek

Licht:   
moed; standvastigheid; bescherming; eigenwaarde;  bescheidenheid; flexibiliteit; wijsheid; veiligheid; harmonie; evenwichtigheid; kracht; geborgenheid; inzicht; vruchtbaarheid

Donker:   
starheid; hoogmoed; flegmatisch; cholerisch

Element:   
aarde; vuur

Energetisch:    
alle Chakra’s

Planeet:   
Jupiter; Zon

Seizoen:   
zomer; herfst

Rune:       
Eihwaz; Tiwaz; Dagaz; Uruz; Wunjo

Dieren:   
Eekhoorn; Vlaamse Gaai; Heldenbok; Eikengalwesp

Kwaliteiten:   
reinigend; opwekkend; bloedstillend; deel van de Bachbloesem remedies (oak)

Lichamelijk:   
maag en darm; huid; klieren; keel; slijmvlees; milt

Persoonlijk:   
steun en toeverlaat voor iedereen    

Affirmatie:   
" De Universele Levenskracht stroomt door me heen NU en altijd.”