De Berk
 
 
Berk in mijn tuin
 

De Berk is een van de oudste bomen en haar oorsprong gaat tenminste 30 miljoen jaar terug. De Berk is over het gehele noordelijk halfrond te vinden en is de enigste boom die van nature voorkomt op Groenland, IJsland en Lapland. Hij groeit op alle grondsoorten en stelt weinig eisen aan zijn omgeving. Terwijl de berk in onze land 30 tot 40 meter hoog kan worden kruipt zij in de hoge noorden, de toendra of dichtbij de boomgrens als een kleine struik.

Sagen en Mythen:

In velen sagen en mythen van het noordelijk halfrond is de Berk als magische, helende, beschermende en wijze boom te vinden.

De Germanen wijden de Berk aan de godin Freya, de godin van liefde en vruchtbaarheid. Voor hun was de Berk de boom der wijsheid. Zij geloofden in de magische en geneeskrachtige eigenschappen van de Berk.

Bij de Kelten was de Berk gewijd aan de godin Brigit of Bergha, de godin van geneeskunst, waarzeggen, smeedwerk en het onderricht in de dichtkunst.

Bij de Finnen zat de wereldgeest als adelaar op de berk.

In de Middeleeuwen had de Berk de reputatie van bescherming tegen heksen en boze geesten. Enkele takjes boven de deuren en ramen gehangen hield rondzwervende heksen buiten het huis. De boeren gebruikten gewijde takken en twijgen om hun vee op de drijven en tegen hekserij te beschermen.

De heksen zelf maakten aan de andere hand ook gebruik van de kracht van de Berk. Bijvoorbeeld hun tovertrommels worden gemaakt van Berkenhout en dan met een vel bespannen waarop allerlei tovertekens en bezweringen waren aangebracht.

Helende Eigenschappen:

Onze voorouders gebruikten de helende eigenschappen van de Berk bij leverzwakte, hoofdpijn, reuma, artritis, jicht en uitslag. De thee van berkenknoppen is bekend voor zijn bloedreinigende eigenschappen en wordt aangewend bij roos. De thee heeft ontstekingsremmende, koortswerende en urine uitdrijvende eigenschappen.

Op energetisch niveau heeft de Berk een inspirerend, reinigende, vrolijke invloed en helpt om de dingen van een afstand objectief te kunnen bekijken. Hij laat je niet alleen de dingen vanuit je eigen perspectief zien maar ook door de ogen van de anderen.

De Berk is een boom van inzicht, vriendschap en onvoorwaardelijke liefde. Hij brengt je in balans en leert je jezelf en anderen te accepteren zoals ze zijn.

De Berk is een eerlijke boom, die je altijd de waarheid zal laten zien en ervaren. Hij is een van de beste vrienden die je kan hebben. Hij is de rots in de branding en het licht in het donker. Hij zal je nooit in steek laten en altijd met de juiste raad en daad bijstaan.

Jonge berk in mijn tuin
 

Recepten:

Thee:

Verzamel in april of mei jonge, niet kleverige bladknoppen.  Deze moeten direct naar het verzamelen op een doek of op een fijne rooster uitgespreid worden. Bij vochtig weer kunnen de blaadjes ook bij een heel lage temperatuur in de oven gedroogd worden.

Gebruik 1 tot 2 TL van de gedroogde blaadjes op een kop kokend water. Laat de thee 10-15 minuten afgedekt trekken. Drink de thee in kleine slokjes.

De thee werd door onze voorouders gedronken als aanwending bij reuma, jicht en andere aandoeningen van de stofwisseling vanwege zijn urine uitdrijvende eigenschap.

Gedurende meerdere weken iedere dag drie kopjes berkenbladeren thee drinken heeft in enkele gevallen geholpen nierstenen op te lossen.

Bij huidaandoeningen hebben onze voorouders de thee niet alleen gedronken, maar ook voor wassingen en baden gebruikt.

Bij huidaandoeningen hebben onze voorouders ook de bast van de Berk afgekookt en uiterlijk aangewend. 

Berkenhaarwater:

2 handen vol verse berkenbladeren

1 EL brandnetelwortelen

2 EL brandnetelbladeren

1 EL Oost-Indische Kersbladeren en –bloesems (Tropaeolum majus)

1 EL valkruidbloemen (Arnica)

½ EL Rozemarijnbladeren

1 liter 40% alcohol

De berkenbladeren moeten vers geplukt zijn. Al de andere kruiden kunnen ook gedroogd gebruikt worden. Verse kruiden geven natuurlijk altijd een beter resultaat.

Doe alle ingrediënten in een schroefglas. Giet de alcohol erover en  laat 3 weken in het gesloten glas trekken. Schud het glas af en toe goed door. Naar 3 weken zeef de kruiden uit en vul in een druppelflesje.

Gebruik: Naar het haar wassen verdeel ca. 4 EL haarwater over je hoofdhuid en haar en laat dit intrekken.

Regelmatig gebruik helpt het haarwater om je natuurlijke glans van je haar te behouden en zorgt ervoor dat je hoofdhuid niet uitdroogt. In de zomer heeft het berkenhaarwater een verfrissende werking, vanwege zijn versterkende eigenschappen op de bloedcirculatie. De verhoogde bloedcirculatie stimuleert wederom de haargroei. 

Berken-Massage-en-Lichaam-Olie:

Verzamel in de vroege lente verse, nog licht kleverige berkenbladeren. Vul hiermee twee derde van een schroefglas en giet ca. 200ml puur Jojoba olie erover. Sluit het glas en plaats het glas 2 weken in de zon, bij voorbeeld aan een zuidelijk raam. Schud het glas af en toe. Na twee weken de olie zeven door een doek en knijp de restanten goed uit. Voeg hierna zowel 50ml Argan olie (reformhuis of natuurwinkel) toe als ook de volgende etherische olies:

10 druppels rozemarijnolie

10 druppels citroenenolie

5 druppels Jeneverolie

Schud alles samen goed door elkaar en giet de massageolie in donkere 100ml flessen.

Deze lichaamsolie werd door mijn voorouders gebruikt om de huidfunctie te ondersteunen en de doorbloeding te verbeteren. Het werkt cellulitis tegen, ontgift en maakt de huid elastisch en soepel.

Gebruiksaanwijzing: Naar het baden of douchen het lichaam met het olie zacht masseren. Kan ook goed bij sportmassages gebruikt worden.  

Ondanks dat ik mijn uiterste best hebben gedaan de informatie zo goed mogelijk uit te zoeken en over te brengen, kan ik niet aansprakelijk gesteld worden voor enige schade die voortkomt uit het gebruik van geneeskruiden of kruidenrecepten hier vermeld op mijn site.
Het zijn en blijven nog altijd geneesmiddelen en kunnen bij verkeerd gebruik schadelijk en zelfs dodelijk zijn. Experimenteer nooit met geneeskruiden als u niet weet wat u doet.
Hou kruiden uit de buurt van kinderen en bewaar ze goed afgesloten in potten op een koele en donkere plaats.
Gooi geneeskrachtige kruiden weg als ze langer dan 12 maanden staan, ze zijn dan hun meeste geneeskracht kwijt

Boodschap:

" Ik leer je om de dingen niet alleen vanuit je eigen perspectief te bekijken maar ook door de ogen van anderen. Hierdoor help ik je om andere mensen beter te kunnen verstaan. Ik leer je zowel om anderen te accepteren zoals ze zijn, als ook jezelf.” 
 
Symboliek:
 
Licht:   
harmonie; onvoorwaardelijke liefde; bewustzijn; levensboom; vertrouwen; objectiviteit; levenskracht; balans; inzicht; vriendschap; huwelijk en relatie; vitaliteit; vrolijkheid; reiniging; inspiratie

Donker:   
afstandelijkheid; subjectiviteit; beperkende angsten; eenzaamheid; soberheid

Element:   
lucht; water

Energetisch:    
2e en 4e Chakra

Planeet:   
Venus; Saturnus; Pluto; Maan

Seizoen:   
lente; herfst

Rune:       
Berkana; Tiwaz

Kwaliteiten:
   
acceptatie van dingen die je niet kan veranderen; ontstekingsremmend; urineafdrijvend; reinigend (bloed); koortswerend; opwekkend.

Lichamelijk:   
bloed; huid; lever; urinewegen; gewrichten

Persoonlijk:   
inspirerend; bescherming tegen heksen en boze geesten; een grote steun bij relatieproblemen; de dingen objectief en van een afstand te bekijken   

Affirmatie:   
" Ik bekijk de dingen van alle perspectieven om de juiste conclusie te kunnen trekken.”
" Ik bekijk de wereld vanaf NU met onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen.”