De Appelboom (De Wilde Appel)

 
 

Voor onze voorouders was de appelboom een van de meest belangrijke bomen om te kunnen overleven. Hierbij ging het wel niet om de gecultiveerde appelboom, zoals wij hem nu kennen, maar om de kleine Europese Wilde Appel (Malus sylvestris). De Wilde Appel is een kleinere boom of struik met een zuringbittere smaak. Vele van onze gekweekte soorten appelbomen stammen van deze boom af.

(De grotere en zoetere appel werd uiteindelijk door de Romeinen in onze landen geïntroduceerd. Zij brachten hun appelbomen mee en planten hun in de Germaanse tuinen aan, want zij wilden hem niet missen.)

De vruchten van de Appelboom speelden voor onze voorouders, vanwege zijn goede houdbaarheid, een heel belangrijke rol in hun gezondheid tijdens de winter. De vitaminerijke appel gold en geldt ook nog vandaag als een van de gezondste voedsel überhaupt. Zo zegt ook nog vandaag een spreekwoord in Engeland en Amerika: "An Apple a day, keeps the doctor away.” (Als je ieder dag een appel eet heeft je nooit een doctor nodig.)

Mythen en legenden

De appel speelt een grote rol in vele legenden, sagen en verhalen. Hier worden maar enkele benoemd, maar de lijst is in werkelijkheid veel langer.

Demeter en Aphrodite

In het oude Griekenland was de appel gewijd aan de godinnen Demeter en Aphrodite en was een symbool van vruchtbaarheid en liefde.

Deze associatie hield over de eeuwen aan en was vooral voorheersend tijdens de Europese Middeleeuwen en de hierop volgende tijd.

Freya en Venus

Freya, bekend uit de noordelijke mythologie als godin van vruchtbaarheid wordt vaak met een appel in de hand afgebeeld. Hetzelfde geld ook voor Venus, de godin van liefde, die van de Romeinen met Freya associeerden en die ook vaak met een appel in de hand afgebeeld wordt.

Avalon

De naam Avalon is afgeleid van het Gaelische woord "abhal" wat appel betekend. In onze realiteit is Avalon gelijk gezet met Glastonbury in Sommerset, Engeland, waar nog vandaag een grote aantal van appeltuinen (Latijns avallonia) te vinden zijn.

Iduna

Iduna, de godin van de lente, was in bezit van gouden appels en gaf deze, volgens  een Saksische legende, aan de Azen, die hierdoor eeuwige jeugd ontvingen.

Het Christendom en de Appel

Vanwege zijn seksuele zinspeling in vele verhalen, legenden en sprookjes veranderde de symboliek van de appelboom tijdens het Christendom dan helaas in "de boom der verleiding”. Dit is ook gedeeltelik aan de Gallische theoloog Cyprianus Gallus om de 425 n. Chr. te danken, die in het boek van Genesis Eva Adam met een appel liet verleiden.

Bijgeloven

In vele delen van Europa stond het eten van een appel als een belofte voor nakomelingen.

In het oude Roemenië  werd de bruid aan het dag van de huwelijk met een rode appel toegezwaaid.
In Frankrijk  gaf een man het meisje met wie hij  graag wilde vrijen een appel als cadeau.

In Duitsland wordt de appel in liefdesmagie gebruikt. Hiervoor worden bepaalde letters op een "Liebesapfel” (liefdes appel) geschreven, om deze dan aan het begeerde object te geven daarmee deze de appel ging eten.

In een Italiaanse verhaal zou een varken bij ongeluk zo een vertoverde "liefdes appel”  gevreten hebben, die voor een meisje bestemd was, en vanaf dit moment was het varken niet meer uit de beurt van de aanzoeker weg te krijgen.

In Duitsland, in Niedersachsen, wordt nog in het 19deeeuw het eerste badwater van een pasgeboren kind over de wortels van een appelboom geschud, zodat het kind rode wangen en als het een meisje was ook nog grote borsten zou krijgen.

 

Helende Eigenschappen:

Een appel is een bron van mineraalstoffen, zoals kalium en ijzeren, en vitamines, zoals vitamine E en A, die vaak overvloediger direct onder of in de schil voorkomen als in het vruchtvlees zelf.

Appels stimuleren het ontgiften van de lichaam en zijn goed voor de darm, de lever en de hersenen. Ze worden vaak voor het behandelen van hoofdpijn, jicht, reuma en bij hoge bloeddruk ingezet. Ook voor hartpatiënten is de appel bijzonders waardevol. Appel met honing is vanuit het ouderdom al een gebruikt middel bij hartproblemen.

In de traditionele Chinese medicijngeld de appel als koel, zoet en zuur en versterkt het Yin. 

In Ayurveda geld de appel als zoet en samentrekkend. De appel versterkt Vata en verminderd Pitta.

Ook in de Bachbloesem remedies speelt de appel een belangrijke rol. "Crab Apple” heeft een reinigende werking op lichaam en ziel. Crab Apple helpt mensen, die de belangrijke dingen niet van de onbelangrijke dingen kunnen onderscheiden en bevorderd eigenliefde.

 
 
 

Recepten:

Iedereen van ons kent recepten gemaakt met en van appelen. Dit is niets nieuws. Ik zal een hele kookboek kunnen schrijven over recepten met onze supervrucht: de Appel! Ik probeer hier dan ook maar enkele recepten te geven, die jullie misschien nog niet kennen, maar die in mijn familie een belangrijke rol speelden. Maar zo als altijd – deze recepten zijn gebaseerd op eigen ervaringen en het is nooit de bedoeling ervan dat deze recepten een bezoek van de Doctor of medicijnen zullen vervangen.

Anders wens ik jullie bij het uitproberen van de recepten heel veel plezier.

Thee uit appelschillen (uit cultiveerden appelen gemaakt)

Deze thee werkt zowel stimulerend op blaas en nieren als ook rustgevend op het zenuwstelsel.

Droog de appelschillen in de zon of in de bakoven (50 graden) en bewaar daarna in een goed gesloten glas.

Giet 1 kop heet water over 2 theelepel klein gesneden appelschillen, laat ca.15 minuten trekken. Eventueel met honing zoeten.

Wilde Appel thee

Deze thee werkt uitstekend om koorts te verlagen.

In het herfst van een Wilde Appelboom de vruchten oogsten, in kleine schijfjes snijden en drogen. (Bij warm weer kunnen de appelschijfjes aan een droge, luchtige plek, aan koorden geregen opgehangen worden om te drogen – mijn Oma heeft dit altijd op de zolder gedaan. Onze zolder was een magische plek waar alles en iets hing om gedroogd te worden)

De schijfjes kunnen in een 50 graad warme bakoven gedroogd worden.

1 kop water en 2 theelepels appelschijfjes samen in water zacht aan de kook brengen, dan afgieten en de koortsdrank is klaar.

Deze drank is bijzonders lekker en geschikt voor kinderen.

Appel gezichtmasker

Deze masker versterkt en reinigt de huid.

2 appels tot pulp vermalen en met een beetje rozenbloesem water uit de apotheek of de natuurwinkel vermengen. Dit dan op het gezicht smeren en ca. 15 minuten laten trekken. Daarna het gezicht met warm water zachtjes afwassen.

"Apfelmolke”

Dit is een heel verfrissende en gezonde drank, die ondersteunend op de darmflora werkt en de darmwerking reguleert.

4 zure appels

1 liter melk

1 liter water

citroensap naar smaak

Rasp de appels fijn en breng samen met de melk en het water aan het kook. Zeef en laat afkoelen. De Apfelmolke word koud gedronken. Voor de smaak kan ook een beetje citroensap bijgevoegd worden.

Appelazijn

Gebruik hiervoor rijpe appels of die van de boom gevallen appels. Haal de rotte plekken of wormen weg, snij grof klein, vul een houtvat of een stenen pot en giet er warm water over, totdat alle vruchten bedekt zijn. Laat enkele dagen staan op een warme plek. Pers het sap eruit en vul een glasballon (deze niet afsluiten). Zet de gevulde, open glasballon terug op een warme plek en laat staan totdat het de sap na ca. 6 weken in azijn veranderd is. Giet deze voorzichtig door een doek en vul in flessen.

*Opmerking: Het drogen van appelschijfjes in een 50 graad oven duurt ca. 10 uur!

Ondanks dat ik mijn uiterste best hebben gedaan de informatie zo goed mogelijk uit te zoeken en over te brengen, kan ik niet aansprakelijk gesteld worden voor enige schade die voortkomt uit het gebruik van geneeskruiden of kruidenrecepten hier vermeld op mijn site.
Het zijn en blijven nog altijd geneesmiddelen en kunnen bij verkeerd gebruik schadelijk en zelfs dodelijk zijn. Experimenteer nooit met geneeskruiden als u niet weet wat u doet.
Hou kruiden uit de buurt van kinderen en bewaar ze goed afgesloten in potten op een koele en donkere plaats.
Gooi geneeskrachtige kruiden weg als ze langer dan 12 maanden staan, ze zijn dan hun meeste geneeskracht kwijt.
 

Boodschap:

" Luister naar je lichaam en je emoties, want deze laten je altijd de waarheid weten. Ik ben je steun als je ongelukkig of depressief bent en ik leer je omgaan met zowel je negatieve alsook positieve kanten. ”
 
Symboliek
 
Licht:   
volmaaktheid; liefde; genezing; overvloed; succesvolle afsluiting; verbondenheid tussen mens en natuur; overvloed; wijsheid; symbool van onsterfelijkheid ; heling

Donker:   
melancholie; depressie; symbool van de oerzonde; hedonisme (genotzucht)

Element:   
aarde; water

Energetisch:    
2e Chakra; vrouwelijke kracht

Planeet:   
Venus; Maan; Pluto

Seizoen:   
lente

Rune:       
Gebo

Kwaliteiten:   
reinigend ; deel van de Bachbloesem remedies (Crab Apple) ; zowel rustgevend (zenuwen) als ook activerend (blaas en nieren)

Lichamelijk:   
tanden en tandvlees; darmen; huid; blaas; nieren; zenuwstelsel

Persoonlijk:   
helpt om de belangrijke dingen van de onbelangrijke dingen te onderscheiden; connectie met de wereld van de elfen en feeën    

Affirmatie:   
" Ik luister NU naar de signalen van mijn lichaam en mijn ziel.”